MENÜ
2019. augusztus 20.
Alkotmány ü., István
„A világ vezetői helyett nekünk kell vállalni a felelősséget

„A világ vezetői helyett nekünk kell vállalni a felelősséget"

sokszinuvidek.24.hu

A fiatal svéd lány augusztusban kezdett tüntetni a klímavédelem mellett.

A globális felmelegedés elleni védelem szükséges, függetlenül attól, hogy a világvezetők szeretik vagy sem, mondta a 15 éves Greta Thunberg az ENSZ klímakonferenciáján tartott sajtótájékoztatóján a lengyelországi Katowicében.

A The Guardian beszámolója szerint a fiatal svéd lány augusztusban kezdett tüntetni a klímavédelem mellett azzal, hogy nem járt iskolába. Mostanra több mint húszezer diák csatlakozott hozzá világszerte Ausztráliától kezdve Belgiumon át egészen Japánig.
– 25 év alatt megszámlálhatatlan ember jött az ENSZ klímakonferenciájára és könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, de ez láthatóan nem működött. Ezért én nem fogok könyörögni nekik, hogy törődjenek a jövőnkkel. Ehelyett tudatom velük, hogy a változás ideje eljött, akár tetszik nekik, akár nem – fogalmazott Thunberg.
– Mivel a világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, nekünk kell vállalnunk a felelősséget, amit nekik kellett volna jóval ezelőtt. Meg kell érteni, hogy az idősebb generáció mit tett velünk, és milyen rendetlenséget hoztak létre, amivel együtt kell élnünk. Hallatnunk kell a hangunkat.
A svéd lány hétfőn találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral. Mint mondta, reméli, a konferencián sikerül mindenkinek a tudtára adni, hogy egzisztenciális veszély fenyeget, és ez a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembenézett.
Thunberg arról is beszélt, hogy az iskolai sztrájkok gyors terjedése elképesztő élmény volt a számára. Ez is bizonyítja, hogy sosem vagy elég kicsi ahhoz, hogy különbséget teremts.
A lány a demonstráció első két hetében a svéd parlament elé vonult, és mostanáig minden pénteken ott van. Egészen addig folytatja, míg Svédország nem csökkenti évi 15 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátását. Más iskolásoknak azt üzeni, nem kell sztrájkolnod, ez a te döntésed. De miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem érkezik? Azt hiszem, ez fontosabb, mint az iskola.
A december 14-ig tartó csúcstalálkozó feladata, hogy résztvevői rögzítsék a 2015-ben kötött klímaegyezmény technikai megvalósításának szabályait.