MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A világ „legtitkosabb

A világ „legtitkosabb" demokráciája

hvg.hu

Titkosított címlappal küzd a demokráciáért az ausztrál sajtó.

Feketével kisatírozott sorokkal és egy vörös, „Titkos” feliratú pecséttel a címlapján jelent meg ma több ausztrál újság is, hogy így tiltakozzon a nemzetbiztonsági törvény ellen, amely szigorúbban bünteti a kémkedést, a médiumok pedig azért lobbiznak, hogy az újságírók informátorai mentességet kapjanak - írja a BBC.

A jogszabályt még tavaly fogadták el, de a tiltakozás közvetlenebb előzménye az, hogy a rendőrség idén júniusban átkutatta az ABC épületét és a The News Corp Australia újságíróinak lakását, miután három olyan cikk is megjelent a sajtóban, amelyben az újságírók a szivárogtatók információira támaszkodtak. Júniusban vizsgálódtak a 2017-es, úgynevezett „Afgán fájlok” néven folyó nyomozási sorozattal kapcsolatban, amely az ausztrál különleges erők Afganisztánban elkövetett visszaéléseiről szólt, és amelyről információkat osztott meg az ABC. Egy másik ügyben a News Corp Australia újságírójánál jártak, aki a kormányügynökök kémkedéséről írt. Az ausztrál kormány vasárnap egyébként bejelentette, hogy eljárás indulhat az újságírók ellen.

A mostani tiltakozó akcióban a két legnagyobb médiavállalat, a The News Corp Australia és a The Nine lapjai vettek részt, de több televíziós és rádiós csatorna, valamint online médium is támogatta az egyébként a Right to know nevű szervezet által életre hívott kezdeményezést.

Az újságírók szerint a nemzetbiztonsági törvény elfojtja a sajtószabadságot, a kormány viszont tagadja, hogy korlátozná a médiát, álláspontjuk szerint azonban senki sem állhat a törvény felett.

A SkyNews azt írja, nem csak a tavaly elfogadott törvény a baj. A 2011. szeptember 11-ei terrortámadás óta több mint hetven terrorizmusellenes és biztonsági jogszabályt hoztak, amelyek a sajtómunkások szerint tönkretették a sajtószabadságot.

Michael Miller, a News Corp Australia ügyvezető elnöke tweetelt egy képet az akcióról, és azt kérdezte, „Mit próbálnak elrejteni előlem?”.

Az ABC ügyvezető igazgatója, David Anderson pedig azt mondta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy „Ausztrália a világ legtitkosabb demokráciájává váljon”. Lisa Davies, a Sydney Morning Herald újságírója posztjában hangsúlyozta, hogy nem az újságírókért, hanem a demokrációért zajlik a kampány.