MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A „világ idei csúcsgondolkodója

A „világ idei csúcsgondolkodója"

hvg.hu • fotó: theweek.in

A megfelelő nő a megfelelő helyen.

Az ENSZ és a Vogue amerikai magazin egyaránt méltatta K.K. Sailadzsát, Kerala indiai szövetségi állam egészségügyi miniszterét, aki a világnak példát mutatva, időben hozott intézkedésekkel fékezte meg a koronavírus-járványt.

A megfelelő nő a megfelelő helyen – írta róla a Prospect brit magazin, amely az idén is megszavaztatta olvasóival „a világ ötven csúcsgondolkodóját” (The World's Top 50 Thinkers). Az új koronavírus tombolásának korában az első helyen K. K. Sailadzsa, Kerala indiai szövetségi állam egészségügyi minisztere áll – megelőzve a második Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőt. Az újság a fáradhatatlan tisztviselőnek a járvánnyal szembeni gyakorlatias küzdelmét emelte ki.
A 63 éves Sailadzsa január 20-án kapott telefont az új kínai vírusról, és amikor még szinte az egész világ „aludt”, ő már három nappal később összehívott egy operatív törzset.
Ugyanerre utasított az alsóbb közigazgatási szinteken, és bevezették a WHO protokollját a tesztelésről, a kontaktok nyomon követéséről, az elkülönítésekről és a támogatásokról. Felkészítették a kórházakat is, külön kórtermeket és bejáratokat kialakítva a Covid-betegeknek. Mire január végén egy Vuhanból érkező repülőjáraton megérkezett az első bizonyítottan koronavírusos személy – amúgy hivatalosan India első fertőzöttje –, már működött a rendszer, volt, akit azonnal kórházba, másokat karanténba küldtek.