Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Ki találta ki a bitcoint?

Ki találta ki a bitcoint?

hvg.hu

Egy ausztrál programozónak dollármilliárdokat kell kifizetnie egykori munkatársa családjának.

Egy amerikai bíróság úgy döntött: Craig Wright a bitcoinjai felét köteles átadni egykori munkatársa családjának. Wright egy ausztrál programozó, aki azzal a nagy történettel állt elő: ő áll a Satoshi Nakamoto álnév mögött, vagyis ő találta ki a bitcoint. Hogy ez valóban igaz-e, azt nem tudni, mindenesetre a bíróság úgy döntött, nem bizonyítható az állítása – írta meg a The Guardian.

Az azonban egészen biztos – és az ítélet szempontjából ez számít –, hogy már a bitcoin bevezetésének időszakában foglalkozott a kriptovalutával, méghozzá egy másik programozóval, David Kleimannal együtt. 2009-től kezdve együtt végezték a bitcoinbányászatot, egészen 2013-ig, Kleiman haláláig. Wrightot a Kleiman örökségét kezelő alapítvány perelte be, mert a család semmit nem kapott a közösen megszerzett vagyonból. Wright azt állította a bíróságon, hogy nem voltak partnerek, de hiába védekezett ezzel, a bitcoinvagyonának felét át kell adnia.

A probléma az, hogy nem lehet pontosan tudni, mennyi is ez a vagyon. Valószínű, hogy 410 és 500 ezer bitcoin között van az összeg, ez 1200-1500 milliárd forintnak felel meg mostani árfolyamon.