MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
A V4-ek között is legtöbbet fizetünk orvosokra

A V4-ek között is legtöbbet fizetünk orvosokra

24.hu

Az egészségügyi költségek harmadát saját zsebből fizetik a magyarok.

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia által alkotott visegrádi négyek (V4) és Szlovénia összehasonlításában a betegségterhek nálunk a legnagyobbak, az orvosi ellátás költségeinek mintegy 30 százalékát önerőből kell állniuk a betegeknek — idézi a Népszava Evetovits Tamást, a WHO barcelonai irodájának vezetőjét, aki az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) szakfolyóirat konferenciáján ismertette az Egészségügyi Világszervezet egy 28 országra kiterjedő, öt évig tartó kutatásának eredményeit. A vizsgálat arról szólt, hogy az egészségügyi szolgáltatások költségeivel szemben ki, milyen védelemmel rendelkezik.

A lap hozzáteszi: a WHO ajánlása szerint az önköltség a teljes kiadás legfeljebb 15 százalék lehetne, ugyanis ez az arány, ami még nem szegényít el súlyosan.

Ha viszont ennél magasabb, akkor arányosan nő a kockázata annak, hogy valaki nem időben jut hozzá a számára szükséges kezeléshez.

A kutatás szerint Magyarországon a legszegényebbek hat és fél százaléka nem fordul orvoshoz, illetve nem akkor váltja ki a gyógyszerét, amikor arra épp szüksége lenne. Ez Szlovéniában mindössze a betegek 0,3, Csehországban 0,5, Szlovákiában 1,5 százaléka. A hazai szegények nagy többsége elsősorban a gyógyszereit váltja ki, az egészségügyre fordított kiadásaik 90 százalékát ez teszi ki. Például a gyógyászati segédeszköz kiváltásáról, a szakorvosi kezelésről, valamint a fogorvosról már inkább lemondanak, különösen, ha annak eléréséhez önrészt kell vállalniuk — írja a Népszava.