Tam_Bau
MENÜ
2021. március 3.
Kornélia
A túl lassú hajtást is büntetik

A túl lassú hajtást is büntetik

hvg.hu

Akadnak olyan útszakaszok és közlekedési helyzetek, ahol a túl alacsony tempó jelentheti a legnagyobb balesetveszélyt.

A KRESZ-ben többféle sebességhatár is definiálva van, így például – remélhetőleg – minden autós kívülről fújja, hogy hazánkban lakott területen belül 50, azon kívül 90, autóúton 110, autópályán pedig 130 km/h a legnagyobb megengedett sebesség. Az ennél nagyobb sebességgel robogók pedig kisebb-nagyobb pénzbírságokra számíthatnak.

Ezzel mindenki tisztában van, azzal viszont kevésbé, hogy sok helyen minimális sebességek is elő vannak írva. Alapvetés például, hogy autópályára csak olyan jármű hajthat fel, amely sík úton önerőből képes 60 km/h tempóval közlekedni. Ami nem azt jelenti, hogy autópályán nem szabad 60-nál lassabban haladni, hiszen az aktuális forgalmi helyzetek, illetve az időjárási körülmények miatt előfordulhat, hogy csak ennél alacsonyabb sebességgel lehet közlekedni.

Egyes helyeken "kötelező legkisebb sebesség" meghatározású kék táblákkal is találkozhatunk. Ezek a táblák azt jelzik, hogy az úton legalább a táblán megjelölt sebességgel kell haladni – kivéve ha ez a sebesség az út-, a forgalmi, az időjárási vagy a látási viszonyok miatt a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné. A jelzőtábla hatályát csak a "kötelező legkisebb sebesség vége" tábla oldja fel.


Az alábbi tábla emelkedő útszakaszon a lassabban haladó járművek közlekedésére szolgáló kiegészítő sáv (kapaszkodósáv) kezdetét jelzi. A tábla jelezheti azt a sebességértéket is, amelynél kisebb sebességgel haladó jármű a kapaszkodósávot köteles igénybe venni.


Fontos megjegyezni továbbá, hogy vasúti átjáróban 5 km/h a megengedett legkisebb sebesség. Tehát minimum 5 km/h tempóval, megállás nélkül kell áthaladni a vasúti síneken.

És alapvetően mennyivel kell haladni?

"A jármű sebességét az előírt sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell" – olvasható a KRESZ-ben.

"Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza."