MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A tömegközlekedés éllovasai vagyunk

A tömegközlekedés éllovasai vagyunk

hvg.hu

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek.

Miközben épp a dugóban araszolunk, akkor biztosan nehezen hinnénk el, de arányaiban sokkal kevesebbet autóznak a magyarok, mint az európai átlag - derült ki az Eurostat statisztikákból. A tömegközlekedést viszont nálunk veszik igénybe az egyik legnagyobb arányban az összes megtett utaskilométerhez képest.

Az uniós statisztikai hivatal adataiból készített kimutatás alapján írt cikket a Pénzcentrum oldal, amelyben azt veszik sorra, hogy az egyes európai országok lakói, milyen közlekedési eszközöket milyen arányban használnak. Kiderült, hogy a 2017-ben megtett magyar kilométerek 70 százalékát autóval teljesítették. Ez soknak tűnhet, ám a többi adatot megnézve látható, hogy, az európai országokban mért összkilométerekből a magyarok esetében az egyik legalacsonyabb az autós utak aránya – áll a cikkben.

A listát a litvánok vezetik, náluk 91,1 százalék volt az autóval megtett kilométerek aránya, utánuk Norvégia (89,5%) és Portugália (88,8%) következik. A régiót tekintve Szlovéniában autóznak a legtöbbet, a kilométerek 86,5 százalékát így tették meg. Horvátországban ugyanez az arány, 84,3 százalékos, és a románoknál is valamivel több, mint 80 százaléknyi.

Hozzánk hasonlóan kevés volt az autózás aránya 2017-ben a csehek (73,3%) és a szlovákok esetében is (74,4%).

Európa élvonalában vagyunk a tömegközlekedéssel tett utazások arányaiban is, az utazások 22,1 százaléka volt ilyen: nálunk többet csak a törökök (28,2%) és az észak-macedónok (22,2%) zötykölődtek a buszokon, trolikon, legalábbis a teljes utazáshoz képest.

Annak ellenére, hogy az európai átlaghoz képest több mint 10 százalékkal kevesebb a magyaroknál az autós utazás aránya, Budapesten tavaly egy átlagos autós majdnem egy hetet, 162 órát ült a dugóban. A statisztikák szerint a magyar főváros a 13. helyen van az európai dugóranglistán, megelőzve olyan nagyvárosokat, mint Manchester, Barcelona, Lisszabon vagy Amszterdam.