MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A tömeges kivégzés előtt mindenkit megerőszakoltak – titkok Szingapúrban

A tömeges kivégzés előtt mindenkit megerőszakoltak – titkok Szingapúrban

444.hu

japán fogvatartóik legéppuskázásuk előtt meg is erőszakoltak 22 ausztrál nővért.

Japán fogvatartóik, mielőtt a tengerbe masíroztatták és legéppuskázták, még meg is erőszakolták azt a 22 ausztrál nővért, akik 1942-ben, Szingapúr elestekor estek a japán császári hadsereg fogságába, derítette ki a történtek után 77 évvel Lynette Silver hadtörténész, aki szerint a nemi erőszak tényét az ausztrál illetékesek is igyekeztek elhallgatni.

A 2/13. Ausztrál Tábori Kórház nővérei. A nővérek Szingapúr eleste előtt hajóval próbálták elhagyni az ostromlott várost, de egy japán bombázó elsüllyesztette járművüket. 22-en a közeli Bangka-szigeten értek partot, amely már japán kézen volt. A császári hadsereg elfogta, majd a tengerbe lőtte őket. Mint most kiderült, előtte még meg is erőszakolták foglyaikat.Fotó: Közkincs

A 22 ausztrál ápolót a Banka-szigetnél géppuskázták a tengerbe a japánok. Egyikük, Vivian Bullwinkel túlélte a mészárlást. Egy golyó eltalálta, ő pedig halottnak tettette magát, majd a dzsungelben bujkált. Újra fogságba esett, de onnan a japán vereség után már hazatérhetett Ausztráliába.

"A hadsereg főtisztjei meg akarták kímélni az áldozatok családját a nemi erőszak stigmájától. Azt akkoriban még szégyenletesnek tartották, a halálnál is rosszabb sorsnak. Új-Dél-Wales államban 1955-ig még fel is akaszthatták az erőszakolókat" - mondta Silver, aki szerint Bullwinkel a tokiói törvényszék - a nürnbergi japán megfelelője - előtt se beszélhetett a nemi erőszakról.

Silver Bullwinkel egy halála előtt, 2000-ben adott interjúja alapján kezdett kutatni. Megállapításai szerint Bullwinkel "utasításokat követett". A nemi erőszakot szerinte "bűntudatból" is titkolni próbálták, mert bár tudomásuk volt róla, hogy a japánok Hongkong eleste után brit nővéreket erőszakoltak, nem menekítették ki Szingapúrból az ostrom előtt az ápolókat.

Silver mellett Barbara Angell, Bullwinkell életrajzírója és Tess Lawrence tévés is bizonyítékokkal szolgált az erőszakra. Angell Bullwinkel nővér-egyenruháját vizsgálva arra jutott, hogy annak gombjai le lettek tépve, és utólag visszavarrva, a golyó ütötte lyuk meg csak úgy értelmezhető, ha a lövés pillanatában az egyenruha fel volt tépve és le volt rángatva a nővérről. Lawrence pedig 2017-ben nyilvánosságra hozta, hogy halála előtt Bullwinkel megvallotta neki "kínzó titkát", amit "nem szabadott elárulnia", hogy a nővéreket lemészárlásuk előtt meg is erőszakolták.

Az ausztrál kormány tájékoztatása szerint a bangka-szigeti mészárlás elkövetői máig ismeretlenek. A hadsereg szóvivője szerint az áldozatok családtagjai az új történelmi felfedezések alapján feljelentést tehetnek.