Alisca Terra felső banner
MENÜ
2019. január 23.
Zelma, Rajmund
A Tesla és a virtuális erőmű Ausztráliában

A Tesla és a virtuális erőmű Ausztráliában

hvg.hu

Van, ahol 30 százalékkal lesz olcsóbb az áram a Teslának hála.

A Tesla már megkezdte annak a virtuális erőműnek a kiépítését, ami összesen akár 75 ezer ausztráliai háztartásban is képes lesz biztosítani az elektromos áramot.

Miközben Magyarország évtizedekre eladósítja magát, hogy megépítse Paks II.-t, a világ túlsó felén, Ausztráliában valóságos energetikai forradalmat hajt épp végre a Tesla. Elon Muskék 2017-ben fogadást kötöttek az ausztrál kormánnyal, hogy 100 nap alatt felépítik és üzembe helyezik a világ legnagyobb akkumulátorát, ami segít megvédeni az ott élőket a viharok okozta áramkimaradásoktól. A fogadást Musk megnyerte, most pedig újabb komoly dobásra készül.

A Mashable beszámolója szerint a Tesla összesen mintegy 50 ezer háztartást szerelne fel napelemekkel, valamint a Tesla otthoni elektromos rendszeréhez tartozó PowerWall akkumulátorral, amely a következő négy évben biztosítana elektromos áramot az otthonok számára.

A tervek szerint a napelemek által megtermelt elektromos áramot maguk a családok használnák fel, ám szükség esetén (egyfajta virtuális erőműként) olyan háztartásokat is táplálhat a rendszer, amelyeknél épp áramszünet van. Ha a hálóztat építését befejezik, akár 75 ezer otthont is képes lesz árammal ellátni.

A rendszer a számítások szerint 30 százalékkal csökkentheti a háztartások áramszámláját, de a kialakuló verseny miatt azok is jól járnak, akik nem csatlakoznak a rendszerhez, hiszen ha az egyik helyen olcsó a szolgáltatás ára, vélhetően a másik helyen is csökkeni fog.

A program kísérleti szakasza már elindult, jelenleg 1100 dél-ausztráliai otthonban működik a napelem-akkumulátor párosítás, és további 24 ezer háztartás kapcsolódhat be, mielőtt kiterjesztenék a programot.