Tam_Bau
MENÜ
2018. december 10.
Judit
A térelválasztás művészete

A térelválasztás művészete

ingatlantajolo.blog.hu

Félig falak mögé rejtve – variációk térelválasztásra.

Vannak, akik szeretik, hogy az amerikai konyhás lakások a tágasság érzetét keltik, mások inkább a külön konyhát választanák. Ettől függetlenül az amerikai konyhás lakásokban is szükség lehet a tér egyes funkcióinak különválasztására, mint ahogy a mostanában divatos fürdőkádas, gardróbos hálószobákban is igény lehet arra, hogy a két funkciót valamelyest elkülönítsük egymástól. Hogyan tehetjük meg mindezt anélkül, hogy le kellene mondanunk a tágas terekről? Természetesen félfalakkal, de ebben a kérdésben nem szabad kizárólag horizontálisan gondolkodnunk.

Egy hely kedvenc tárgyainknak

A konyhát a nappalitól elválasztó, sok esetben pultként funkcionáló félfal a legtöbb amerikai konyhás lakásban megtalálható és gyakran válik kacatok gyűjtőhelyévé. Ennél azonban jobban is kihasználhatjuk. A tetejére kedvenc dísztárgyainkat tehetjük, amennyiben pedig elég vastag egy beépített polc kialakítására is lehetőséget nyújthat, ami a konyha felőli oldalon igazán hasznos lehet.

Kandallóval

Természetesen nem előírás, hogy a nappalit a konyhától csak horizontális félfallal lehet elválasztani. Egy vertikális félfal helyet adhat például egy kandallónak, vagy ahogyan ebben a gyenesdiási családi házban látható, akár a TV-nek is. A többi faltól eltérő, élénk színnel lefestve, ez a fal lehet a helyiség fókuszpontja. Itt a konyha felőli oldalán egy érdekes festmény is helyet kapott.

Szinteltolással

Ha hangsúlyosabbá szeretnénk tenni a térelválasztást, szinteltolással is kiegészíthetjük. A különböző funkciójú terek elválasztására sokan használják a burkolatváltást, ebben az esetben azonban érdemes ugyanazt a padlóburkolatot használni, így kifejezve a tér tágasságát és egységességét.

A hálószobában

A hálószobában nagyon praktikus lehet egy félfal, ha a gardróbot, egy fürdőkádat vagy akár egy fürdőszobát szeretnénk elválasztani tőle. A félfal funkcionálhat ágyvégként az egyik oldalon, és tárolóhelyként a másik oldalon, ha a gardróbot választanánk el ily módon.

Ha pedig egy egész fürdőszoba van egybenyitva a hálóval, akkor a mosdót és a WC-t eltakarhatjuk vele, úgy hogy a szabadon álló kád legyen csak látható.

Ebben a gyönyörű, érdi családi házban például a fürdőkádat rejtették el félig egy fal mögé.

Míg ennek az V. kerületi lakásnak a hálószobáiban minden félig-meddig takarásban van.

A fürdőszobában is

Természetesen különálló helyiségként funkcionáló fürdőszobában is használhatunk térelválasztásra félfalakat. Akár a fürdőkád és a zuhanyzó között is, ahogyan az alábbi képen is látható.

Figyeljünk a fény útját!

A félfalakkal, sokféleképpen játszhatunk, ezért mindig pontosan tervezzük meg, hová és mekkora félfalat szeretnénk, aszerint, hogy mit szeretnénk, ha látható lenne, és mit szeretnénk, ha nem lenne látható a fal egyik vagy másik oldaláról. Ezen kívül figyeljünk a természetes fényforrásokra is. A félfalakkal akadályozhatjuk a fény útját, vagy épp szabadon engedhetjük azt tetszésünk szerint.