MENÜ
2018. december 16.
Etelka, Aletta
A talaj védelmét is segítik az új energianövények

A talaj védelmét is segítik az új energianövények

agroinform.hu

A ricinus magjának olajtartalma 50 százalék fölötti.

Bajországban (Straubingban) a TFZ-központban behatóan foglalkoznak az olyan alternatív energianövényekkel, melyek a talaj-, víz- és klímavédelemben is a jövőben fontos szerephez juthatnak.
Régóta ismert a Miscanthus előnye, minthogy az – többek között – kevés trágyával is beéri, ennek köszönhetően költségtakarékos termesztésével a vizeket is meg lehet kímélni. Hasonlóan jól bevált a dunai silfium (Silphium perfoliatum), melyet a biogáztermelésben kitűnően lehet alkalmazni, ugyanakkor a növény a hasznos rovarok számára értékes táplálékul szolgál.

A TFZ bemutatókertjében számos vadnövénykeveréket is kipróbáltak. A brunnenfeldi kísérleti telepen a ricinus és kenaf termesztésével kapcsolatos megfigyeléseik figyelemre méltóak. A ricinus magjának olajtartalma 50 százalék fölötti, maga az olaja pedig a bio-műanyaggyártásban és a belső égésű motorokban kenőanyagként kiválóan felhasználható. Az említett kísérleti parcellákon öt kenaffajtát lehet megszemlélni.

A dél-ázsiai származású – Malvaceae családba tartozó – rostmályva (Hibiscus canabinus) magjából olajat lehet nyerni, de ennél jóval nagyobb értéket képvisel a rosttartalma, minthogy rostjai erős terhelésnek is ellenállnak, és az autógyártásban is felhasználhatók.