MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
A szürke rendszám procedúrája – egyszerűbb is lehetne

A szürke rendszám procedúrája – egyszerűbb is lehetne

hvg.hu

Hiába számítottunk a gyors megoldásra a szürke rendszámnál?

A fejlesztési tárca vezetője elismerte: még tartanak az egyeztetések arról, hogy módosítsák a szürke rendszám kiadásának szabályait, és olcsóbbá tegyék a procedúrát.

Április elseje óta, büntetést kockáztatnak azok az autósok, akik nem az új előírásoknak megfelelő szürke rendszámot használják az autójukra szerelt biciklitartón.

A közlekedésért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter a HírTv-nek nyilatkozva, gyors megoldással nem biztatott. „Tudja ez úgy van, mint minden egyes kérdésben, vannak támogatók meg ellenzők. Most ennek a közös álláspontnak a kialakítását próbáljuk optimalizálni” – mondta Seszták Miklós.

Ahhoz, hogy valaki ilyen rendszámot igényelhessen, előbb el kell vinnie az autóját és a tartót is egy műszaki szemlére. Ezután igényelheti az okmányirodákban vagy a kormányablakoknál a szürke rendszámot. Az ügymenet akkor is eltarthat több hétig, ha minden rendben van, és akár 20-30 ezer forintba is kerülhet.

Vagyis még tartanak az egyeztetések, pedig a kerékpárosklub szerint van egyszerű megoldás. „Az olyan tartónak, amelynek európai uniós bizonyítványa van, ne is kelljen ilyen procedúrán végigmennie, csak mutassák be a bizonyítványt az igénylésnél, és arra adják ki a szürke rendszámot. Ennyire egyszerű lenne” – magyarázta Halász Áron, a klub szóvivője.

A fejlesztési miniszter egyébként a Hír Televízió kérdésére azt ígérte, ha úgy módosul a szabályozás, hogy olcsóbb lesz a szürke rendszám igénylése, akkor azoknak a költségét, akik már végigjárták a bürokratikus eljárást, kompenzálják.