MENÜ
2020. szeptember 29.
Mihály
A „Szent Davidson

A „Szent Davidson" árából árvaház és iskola épül

hvg.hu

Ugandai árvaház és iskola épül a Ferenc pápa által aláírt Harley-Davidson árából.

Ez már a második pápai Harley-Davidson, amit elárvereznek. A Ferenc pápa aláírását viselő Harley-Davidson 42 ezer fontért (16 millió forintért) kelt el vasárnap Angliában, egy Staffordban megrendezett árverésen. A motorkerékpár árát egy ugandai árvaház és iskola létesítésére szánják.

A Harley-Davidson, amelyet "Holy Davidsonnak" (Szent Davidson) becéznek, Würzburgban készült az osztrák Jesus Bikers (Jézus motorosai) csoport megrendelésére. A csoport nyáron ajándékozta a tengerentúli katolikus missziókat támogató Pápai Missziós Társaságnak, és Ferenc pápa a római Szent Péter-téren aláírásával látta el a motor világos karosszériáját – számolt be róla a BBC News.

 

A Harley árát az árverés előtt 50 ezer 100 ezer font (19 millió forint és 38 millió forint) közötti összegre becsülték. Egy hasonló, a pápa tulajdonában lévő Harley-Davidsonért 2014-ben 208 399 fontot (80 millió forintot) fizettek egy árverésen; a bevételt akkor a római hajléktalanok megsegítésére fordították.

A Bonhams árverési ház beszámolója szerint a motor gyöngyházszínű, amerikai-mexikói stílusú díszítéssel készült, aranyozott alkatrészek és süllyesztett kereszt is növeli az értékét.