MENÜ
2019. szeptember 19.
Vilhelmina
A Szabad Európa Rádió magyar adása újraindul:

A Szabad Európa Rádió magyar adása újraindul:

hvg.hu

Egy amerikai pályázatból arra lehet következtetni, hogy fontolóra vették a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását.

Azt írja a szerdai Népszava, hogy Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros pályázati pénzből, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban. A lap forrásai szerint a programot több amerikai demokrata képviselő, az amerikai külügyminisztérium egy magas beosztású hivatalnoka, valamint a Képviselőház úgynevezett megajánlási bizottsága is kiemelten támogatja.

A fenti összeg egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű online adását is, ezzel támogatva a magyar sajtószabadságot.

Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban már újraindult. A vételhez számítógépre vagy okostelefonra van szükség, a régi, rádióval fogható rövidhullámú adásokat nem tervezik felújítani.

A Szabad Európa Rádió a Népszava kérdésére az ügyben azt mondta, tudnak a magyar médiahelyzetről folyó washingtoni tárgyalásokról, de bővebben nem kommentálták a folyamatot. A magyar adás újraindításának ötlete már 2012-ben felmerült. Akkor Mark Palmer egykori budapesti nagykövet, Charles Gati professzor és Haraszti Miklós közös cikket írt erről a Washington Postban, de konkrét lépés akkor nem történt.

2017 végén írtunk már arról, hogy Amerika támogatná a magyar sajtót különféle programokkal és pénzzel (akkor ebből nem lett semmi), majd ugyanezt megírtuk idén is. Akkor azt írtuk, a fenti összegből nagyjából 200 millió forint jutna hazánkba.