MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
A sál

A sál

24.hu

A román külügyminisztérium nemtetszését fejezte ki a magyar nagykövetnek, helytelenítette a magyar kormányfő gesztusát.

Az ügyben a román külügy nemtetszését fejezte ki a bukaresti magyar nagykövetnek, közleményben tudatta, elfogadhatatlan, ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal, minden revizionista megnyilvánulás.

A Bogdan Aurescu vezette tárca „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor gesztusát, hogy Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén. Arról nem szól a közlemény, milyen formában tiltakoztak a nagykövetnél, bekérették-e.

 A román külügy megszólalásának előzményeiről a Főtér azt írja, hogy a diplomáciai feszültség előtt Orbán Viktor szurkolói sálját elsőként a bukaresti média kapta fel, azt a G4Media „a magyar revizionizmus jelképeként” emlegette, felidézve a kormányfő rádióinterjút, amikor a magyar tengerpart elvételéről beszélt (akkor Horvátország kérette be a magyar nagykövetet – a szerk.), megemlítve a magyar kormányfő irodájában a Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet (amit a szlovák külügyminiszter tett szóvá – a szerk.) Később a HotNews emlegetett „provokatív gesztust”, majd az Adevărul már azzal hergelt, hogy Orbán Viktor „elcsatolta” Erdélyt.

Orbán Viktor sálja teljesen eltérő vérmérsékletű reagálásokat vált ki. Míg az ukrán külügyminisztérium bekéreti a kijevi magyar nagykövetet, az Index szerint Andrej Plenkovic horvát kormányfő azt közölte, nem foglalkozik mások sáljával, a Horvátországgal szembeni területi igények bárki írészéről elfogadhatatlanok. Zoran Milanović államfő szerint Zágrábnak nem kellene komolyabban reagálnia, Orbán Viktor területi törekvései kimerülnek abban, hogy ő maga hajókázik az Adrián, Magyarország pedig jó szomszéd.

A Szabad Magyar Szó szerint a szerbiai sajtóban is téma volt, hogy Orbán Viktor sálján a Vajdaság Magyarország része, miközben a magyar miniszterelnököt Aleksandar Vučić Szerbia nagy barátjaként emlegeti. A Nova.rs szerint azon országok zöme, amelyek Orbán Nagy-Magyarországához „tartoznak” nem rejtik véka alá ellenérzéseiket, ám Koszovó miatt ez nem mondható el a szerb államfőről. A Balk.hu a liberális Danas napilapot idézi, amelyben a Vajdasági Szociáldemokraták Liga szóvivője üzente Pásztor Istvánnak, hogy vegye rá politikai mentorát, hogy hagyjon fel az ilyen szurkolói sál viselésével.