MENÜ
2023. március 31.
Árpád
A reformer polgármester

A reformer polgármester

index.hu

Amszterdam női polgármestere át akarja alakítani a piros lámpás negyedet.

Át kell gondolni az amszterdami piros lámpás negyed létét, mert az nem illik egy modern város képébe és elvonja a figyelmet a fontos kulturális értékekről, mondta Amszterdam első női polgármestere a Bloombergnek.

A Wallen kerületben lévő vigalmi negyed a város egyik legrégebbi része, ahol már a 14. században űzték az ősi mesterséget. Itt ma több mint 370 kirakatban állnak prostituáltak, akiket hordákba verődött részeg turisták szólongatnak fennhangon vagy fényképezik őket, amivel dehumanizálják őket. Az amszterdami belváros közben Európa egyik legrégebbi, óriási történelmi jelentőséggel bíró kulturális emléke.

Az öt hónapja hivatalban lévő Femke Halsema a Bloombergnek arról beszélt, hogy valamilyen megoldást kell találni arra, hogy a turisták figyelmét jobban a kulturális értékekre irányítsák. A tervek szerint az ellenőrzött és legális prostitúciót nem csak erre a negyedre koncentrálnák, hogy a kirakatokban álló nők látványa ne vonja el a figyelmet az egyéb látnivalóktól. Az elképzelések szerint a bordélyházakat a jövőben jobban szétosztanák a város különböző negyedei között, és ezzel az elképzeléssel a bordélyok tulajdonosai is egyetértenek.