MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
A professzor lehallgatás-elmélete

A professzor lehallgatás-elmélete

http://hvg.hu/

Újabb lendületet kapott az egyik népszerű összeesküvés-elmélet, amire már a Facebook is reagált.

Sokan vádolták meg már azzal a Facebookot, hogy az okostelefonos alkalmazás segítségével lehallgatja az emberek telefonbeszélgetéseit, ám a közösségi oldal részéről nem sok reakció érkezett a témára. Eddig, a napokban ugyanis újra szárnyra kapott az összeesküvés-elmélet, ráadásul nem is akármilyen módon.

A pletykát Kelli Burns, a Dél-floridai Egyetem professzora dobta be nemrég, méghozzá az Independentnek nyilatkozva. A szakember szerint a közösségi oldal titokban mindenkit lehallgat, bizonyítani azonban nem tudja állítását. Az elmélet szerint mivel a közösségi oldal a mobilos alkalmazásain keresztül hozzáférhet a készülék mikrofonjához, így azon keresztül bármikor le tudja hallgatni az illetőt, amikor vele van a telefonja. Burn szerint az elhangzott és lefülelt mondatokat a Facebook arra használja, hogy – a hanganyag gépi gyorselemzése után – relevánsabb hirdetéseket jelenítsen meg az embereknek.

Burns nem az első volt, aki a lehallgatás elméletével állt elő, a Facebook azonban most először közleményben reagált a híresztelésre. Zuckerbergék szerint az állítás egyszerűen nem igaz: a telefon mikrofonjához csak akkor férnek hozzá, ha arra külön engedélyt kapnak a felhasználótól. Ilyen például, ha videót készítünk a telefonnal, vagy ha hangzó üzenetet küldünk a másiknak.

Ha valaki mégis fél attól, hogy lehallgatják, akkor néhány egyszerű lépéssel kikapcsolhatja a mikrofont az alkalmazás számára. Androidos telefonokon a biztonsági beállításoknál keresse meg a Facebook-alkalmazást, majd az Alkalmazásengedélyeken belül kapcsolhatja le a mikrofon-hozzáférést.