MENÜ
2020. június 1.
Tünde
A pedofíliában bűnös bíboros börtönben marad

A pedofíliában bűnös bíboros börtönben marad

index.hu • fotó: www.vaticannews.va

Nem engedik ki a börtönből a pedofil vatikáni kincstárnokot.

Elutasította George Pell ausztrál bíboros fellebbezését a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága szerdán, így a pedofília miatt elítélt főpapnak folytatnia kell hatéves börtönbüntetésének letöltését, írja az MTI.

A döntéshozatal hetekig tartott, június elején egyszer már elnapolták. Az akkori meghallgatáson Pell védői azzal érveltek, hogy az ítélet „nem alapult minden kétséget kizáró bizonyítékokon", és megkérdőjelezték a tanúvallomásokat. Az ügyészség szerint viszont az ítéletet helyben kell hagyni, és Pell vádlója szavahihető.

AZ AUSZTRÁL BÍBOROS AZ EDDIGI LEGMAGASABB BEOSZTÁSÚ EGYHÁZFÉRFI, AKIT PEDOFIL BŰNCSELEKMÉNYÉRT ELÍTÉLTEK.
A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítéletet február végén csak azután ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot.

Az ausztrál George Pell a legmagasabb szintű egyházi méltóság, akinél megállt a pedofília vádja.

Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egyszer orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a sekrestyében.

A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása.