MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
A párkapcsolat hatása a nők és a férfiak boldogságára

A párkapcsolat hatása a nők és a férfiak boldogságára

hvg.hu

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak – állítja egy boldogságszakértő.

Lehet, hogy már eddig is sokan sejtették, amit most a tudományos felmérések is igazolnak: az egyedüálló, gyermektelen nők alkotják a társadalmon belüli legboldogabb alcsoportot – írta a The Guardian Paul Dolant, a Londoni Gazdasági Egyetem viselkedéstudományi professzorát idézve.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a hagyományos társadalmi sikertényezők nem esnek egybe a boldogságindexekkel, különösen ami a házasságot és a gyermekvállalást illeti. „A házas emberek csak akkor boldogabbak, mint a többi alcsoport, ha akkor válaszolnak, ha házastársuk is a helyiségben van. Ha nincs bent a házastárs, akkor már az egyedülállók a boldogabbak” – mondta Dolan egy előadásában. Szerinte a különböző felmérések azt mutatják, hogy a férfiak jól járnak a házassággal, lenyugszanak, kevesebb kockázatot vállalnak, jól keresnek és egy kicsivel tovább élnek, mint a nőtlen társaik, míg a férjezett és gyermeket nevelő nőknél nagyobb a lelki és fizikai bántalom veszélye, mint a nem férjezetteknél. „Azt tanácsolom, ha férfi vagy nősülj meg, ha viszont nő, ne menj férjhez” - foglalta össze Dolan.

Dolan, aki már több könyvet is írt a kérdésről, később részben meg is cáfolta magát, s közölte: „A férjtelen és gyermektelen életstílus előnyei ellenére az a még létező narratíva, amely szerint a családban élő nők a sikeresek, olyan társadalmi stigmát okoz, ami ahhoz vezet, hogy az egyedülálló nők egy része boldogtalannak érzi magát” – mondta Dolan. Hozzátette: „Ha lát valaki egy negyvenéves egyedülálló nőt, arra gondol, lehet, hogy előbb-utóbb megtalálja a megfelelő férjet, és minden rendbe jön. Hát nem. Lehet ugyanis, hogy pont a rossz férjet találja meg, aki miatt kevésbé lesz boldog, és előbb hal meg.”