MENÜ
2020. július 9.
Lukrécia
A Nobel-békedíjas Simon Pereszt ma temetik

A Nobel-békedíjas Simon Pereszt ma temetik

origo.hu

A szerdán meghalt Simon Peresz, izraeli államelnök megakadályozta Irán nukleáris létesítményeinek bombázását.

Mindezt egy Peresszel két évvel ezelőtt folytatott beszélgetés alapján a The Jerusalem Post.


Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter Irán megtámadásának terveit szorgalmazták, de megállítottam Netanjahut Irán bombázásában" - mondta Peresz Steve Linde, az újság főszerkesztője és David Brinn szerkesztő jelenlétében 2014 augusztusának végén. Peresz nem bocsátkozott további részletekbe, de elmondta, hogy felhívta Netanjahu figyelmét a tervbe vett légitámadás katasztrofális következményeire. Amikor megkérdezték tőle az újságírók, hogy megírhatják-e az elmondottakat, azt felelte, hogy ezt az értesülést csak a halála után hozhatják nyilvánosságra.

A The Jerusalem Post hírét alátámasztja az Al-Monitor című közel-keleti magazin tavalyi cikke, amelyben egy izraeli újságíró, Ben Kaszpi szintén azt állította, hogy 2009 és 2011 nyarán Netanjahu és Barak Irán elleni légicsapásokat sürgetett, amit Gabi Askenázi akkori vezérkari főnök, valamint Meir Dagan, az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad egykori vezetője is ellenzett.


Az Irán elleni akció leállításához Kaszpi szerint is Simon Peresz segítségét kérték, aki csatlakozott hozzájuk az atomlétesítmények ellen tervezett bombázás leállításában.

Simon Peresz szerdán halt meg, 93 évesen, pénteken temetik el a jeruzsálemi Herzl-hegyen. A szertartásra elment, többek között, Barack Obama amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Francois Hollande francia és Joachim Gauck német elnök, VI. Fülöp spanyol király, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbasz, Károly herceg, Bill Clinton, Tony Blair, David Cameron és ott lesz Orbán Viktor is.

A CNN szerint 8000 ezer rendőr ügyel a biztonságra, terrortámadástól is tartottak.

A megemlékezésen Benjamin Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte Simon Pereszt, és optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy Izrael és az egész világ gyászolja, és ennyien jöttek az egész világból, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Gyászbeszédében az izraeli jobb és baloldal közös céljáról és a katonai erő segítségével megteremthető béke fontosságáról beszélt.

Az államalapító generáció utolsó tagja

Simon Peresz volt az Izrael Államot alapító politikusok generációjának utolsó tagja. 1923-ban született az akkor Lengyelországhoz tartozó Wiszniewben, ahonnan 1934-ben vándorolt ki a család. Már 17 évesen csatlakozott egy ifjúsági cionista szervezethez. Kétszer volt Izrael miniszterelnöke, és kétszer ideiglenes kormányfő. Összesen 12 kormányban szolgált.

A BBC szerint nem volt olyan komolyabb fejezet Izrael Állam történetében, amelyben ne játszott volna fontos szerepet. Védelmi miniszter volt például, amikor palesztin és német terroristák eltérítettek egy Athénból Párizsba tartó gépet, amelyet végül Ugandába vittek. A túszokat végül izraeli kommandósok szabadították ki az entebbei repülőtéren.


Simon Peresz az oslói megállapodás aláírásakor. Mögötte Jichák Rabin, Bill Clinton és Jasszer Arafat.
Forrás: AFP/J. David Ake
Külügyminiszterként vett részt az oslói megállapodáshoz vezető izraeli-palesztin tárgyalásokon, ezért Jichák Rabinnal és Jasszer Arafattal együtt
megkapta a béke Nobel-díjat.

2014-ben ment nyugdíjba, azóta az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peresz Békeközpont sorsát egyengette.

A temetésén megtörtént az, amit a világ vezetői évek óta nem tudtak elérni: hat év után először találkozott Benjamin Netanjahu és Mahmúd Abbasz. A Háárec szerint ezt volt Simon Peresz utolsó győzelme.