MENÜ
2020. november 30.
András, Andor
A nagyberuházások éve volt 2015

A nagyberuházások éve volt 2015

Új és egyedülálló fejlesztéssel bővült a Sygnus Kereskedelmi Kft. paksi kikötője ebben az évben. Az uniós beruházás eredményeként már nemcsak berakodásra, hanem áru kirakodására is alkalmas a kikötő.

A Sygnus Kereskedelmi Kft., amely 1993 óta megbízható partnere üzletfeleinek, két projekthez nyert el uniós támogatást a közelmúltban: a paksi kikötőben partfal építésére 863 millió forintot, amely az egymilliárd forintot meghaladó beruházás 85 százalékát jelenti, valamint hasonló összeget egy 1,6 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztéshez.

– Évtizedes terve a gabonakereskedelemmel, logisztikai szolgáltatással foglalkozó Sygnus Kft.-nek a kikötőfejlesztés Pakson. Két éve sikerült pályázati forrásra szert tenni, így teremtődött meg a terv pénzügyi háttere – vázolta Németh Tamás ügyvezető.
Pakson – mint kifejtette – két kikötő van. A régi terminál 2002-ben nyílt meg, itt két hajó állhat be, de csak berakodásukra van mód. Az új terminálban egy raktárbázis és egy hajóbeálló működik, ez bővült most egy újabbal, amely kirakodásra is alkalmas. – Olyan magas partfalat építettünk 16 méter magas szádfalakból 100 méter hosszan, ami kompenzálja a Duna nyolcméteres „vízjátékát”, fejlesztésünknek köszönhetően a legkisebb vízállásnál is lesz megfelelő vízmélység a manőverezéshez – mondta Németh Tamás.
A logisztikai fejlesztés keretében egyebek közt egy húszezer tonna kapacitású raktár épül, markolót vásárolunk, labor- és szervizgépeket szerzünk be, valamint a paksi irodaházat is fejlesztjük, amely több mint 50 embernek ad majd munkát – hangsúlyozta Német Tamás.
Mint kiemelte, az atomerőmű bővítésének tervei is szerepet játszottak a cég döntésében a beruházásról, a pályázat elbírálásában és a banki finanszírozásban is. A kikötő csupán három kilométerre van délre az atomerőműtől. Miután most épül egy part menti út is, így – a hátra maradó egymásfél kilométeres szakasz fejlesztésével – közvetlen kapcsolatot lehet létesíteni az atomerőművel.
A Sygnus Kereskedelmi Kft. kikötői bekapcsolják a térséget a nemzetközi áruforgalomba, jelentős kikötői kapacitásuk a legnagyobb piaci szereplők igényét is kielégíti. A szekszárdi székhelyű cég több mint két évtizede a Dél- és Közép-magyarországi Régió meghatározó gabonakereskedője és térségi logisztikai szolgáltatója, saját kereskedelmi tevékenysége mellett bérrakodást, bértárolást is végez. A kikötőkben berakott áru mennyisége időjárástól, gabonaterméstől függ, az évi legkisebb mennyiség 350–400 ezer tonna volt, de jobb évben meghaladja a 700 ezer tonnát is. A cég fejlesztéseivel évről évre növekedő árbevételt ér el, mely 2015-ben meghaladta a 19 milliárd forintot. Fontos jellemzője, a kiemelkedő rugalmasság és rendelkezésre állás a logisztikai szolgáltatások minden területén.
Arról, hogy 2016-ban várhatóak-e újabb beruházások, Haiszer Zita kereskedelmi vezető adott tájékoztatást. Mint mondta, a jövő év inkább a 2015 végéig megvalósult igen nagy volumenű, összesen két milliárd forint értékű beruházások üzembe helyezéséről, működtetésének megkezdéséről és a hatékonyság növeléséről fog szólni. – Mindez szükséges ahhoz, hogy majd újabb beruházásokba lehessen kezdeni 1-2 éven belül – fűzte hozzá.

A Sygnus Kft. tevékenysége számokban:

20 000 négyzetméteres fedett raktározási kapacitás
75 000 tonna gabona és olajos magvak tárolására alkalmas raktárbázis
6000 tonna/nap hajórakodási kapacitás
20 tehergépkocsiból álló közúti flotta

 

www.sygnus.hu