MENÜ
2019. árpilis 19.
Emma
A munkájukon kívül semmit sem vesznek komolyan

A munkájukon kívül semmit sem vesznek komolyan

hvg.hu

Ennél a cégnél 200 dollárt kap, aki fizetésemelést mer kérni.

„Bolond” – áll az amerikai pénzügyi cég névjegykártyáján, mégis sikeresek. Vállalati kultúrájukban semmi sem szokványos, legutóbb „Kérj fizetésemelést!” címmel rendeztek vállalati napot. Bár nem mindenki kapott, az egyszeri 200 dollárt bárki zsebre tehette.

A Shakespeare Ahogy tetszik című darabja után The Motley Fool-nek nevezett virginiai pénzügyi vállalkozást 1993-ban alapította egy testvérpár, David ésTom Gardner. Bár a cég tőzsdei elemzésekkel és befektetői tanácsadással foglalkozik, a munkán kívül semmit sem vesznek komolyan; bármilyen ruhában lehet dolgozni járni, a weboldaluk fool.com néven fut, de a névjegyükön is csak ennyi áll: bolond. Nem csoda, ha 2014-ben a legkedveltebb munkahelyek közé választották – írta az Inc.5000.

A bolondos testvérpár viszont nem csak arra figyel, hogy jó legyen bent a hangulat, hanem arra is, hogy a kollégák elégedettek legyenek a karrierjükkel – melynek fontos eleme a jó fizetés. A felmérések szerint viszont a nők jóval ritkábban kérnek emelést, mint a férfiak, és ha kérnek, akkor is nagyobb arányban utasítják el őket, sőt, negatív következményei is lehetnek az igénybejelentésnek. Gardnerék emiatt szervezték meg a „Kérj fizetésemelést” elnevezésű vállalati napot, amikor mindenki, aki kérni mer, 200 dollárt kap akkor, ha magát az emelést nem is hagyják jóvá.

A cég dolgozóinak fele határozott úgy, hogy részt vesz a programban, ők először tanácsadáson vettek részt, ahol a fizetésüket is kielemezték. Kétharmaduk egyébként meg is kapta az emelést, általában 3-10 százalék közötti mértékben. A cég vezetői szerint nem terhelte meg őket mértékben az emelés, mint amennyi haszna lett a munkavállalói elégedettség tekintetében. "Ez minden bolondnak megéri" összegezték a testvérek.