Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A múlt emléke  – rusztikus falburkolat

A múlt emléke – rusztikus falburkolat

lakberinfo.hu

A letűnt múlt egy darabját őrizhetjük meg a bélyeges téglákkal otthonunkban.

Ilyen építőanyag a bélyeges tégla. A városok folyamatos megújulásakor a régi és használhatatlan épületek elbontásakor tárulnak fel ezek az érdekes építőanyagok, amik részben a múltról mesélnek, másrészt egyedi megjelenésük ma már a dekoráció részévé vált. Az akkori időkben ezt még nem is sejtették.

A történelmi Magyarország területén a 19. század második felétől kezdve számos téglagyár ontotta a különleges egyedi jelölésű címeres és bélyeges téglákat, általában saját monogramjukat nyomták rá. Egy-egy építkezéskor, amikor több beszállító is küldött téglát, jól elkülöníthetőek voltak az egyes típusok- Az Osztrák–Magyar Monarchia idején nagyon sok bélyeges téglát égettek Budapest, Bécs, Pozsony, Győr, Nagyszombat, Pápa környékén, szinte az egész Dunántúlon, Burgenlandban, a Csallóközben és a Duna–Tisza közében. Ezek az egyedi jelölések egyedivé, látványossá és dekoratívvá tették ezeket az egyszerű formákat.

Ezek a téglák új funkciót azáltal nyernek, hogy a bontásukat követőn feltárulnak a címerek, logók, monogramok vagy éppen a gyártás évszámai. A bontott tégla használata a belső terekben az utóbbi évtizedekben jelentősen elterjedt. A gyűjtők száma is gyarapszik, mert egyre többen tartják fontosnak a régi építőanyagok megmentését vagy ismételt beépítését. A bélyeges tégla rusztikus megjelenése, a változatos vöröses, barnás és sárgás színei, akár kombinálva is, látványosak. Jellemzően elszórtan kerülnek felhasználásra egy alap téglaburkolat kiegészítéseként, ezáltal sokkal jobban kiemelkedik sajátos díszítésük.

Az AC Design új szemléletű modern és klasszikus beltéri és kültéri burkolólapjai, cementlapjai mellett a bélyeges téglákat is folyamatosan forgalmazza. A téglák utólagos tisztítást már nem igényelnek, részben vagy teljesen tisztított formában vehetők át. Azáltal, hogy bélyeges tégla tulajdonosokká válunk, hozzájárulunk a régi, teljesen természetes anyagokból készült építőanyagok fennmaradásához, a jelölések mögötti gyárak, arcok, történetek továbbéléséhez.