MENÜ
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
A medvék kedvence, és a miénk is

A medvék kedvence, és a miénk is

kiderul.startlap.hu

A medvehagyma vadon termő fűszer- és gyógynövény, gyűjtése engedélyhez kötött.

 A medvehagyma illatában és ízében is nagyon hasonlít a fokhagymára, külsőre pedig a gyöngyvirágra, ami mérgező, és elég könnyű őket összekeverni. Dörzsöljük meg a leveleket, akkor viszonylag könnyű őket beazonosítani, mert a medvehagymának erős fokhagyma illata van.
A medvehagyma vadon termő fűszer- és gyógynövény. Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, fertőtleníti a gyomrot, segíti a bélműködést. Lehet használni szószokba, levesekbe, péksüteményekbe, salátába.
Mivel élelmiszernek minősül, ezért gyűjtése engedélyhez kötött. Ha saját felhasználásra szedjük, akkor erre az ideális időpont éppen most van. Március vége, április eleje. Főleg gyertyán-, tölgy- vagy bükkerdők árnyékos aljnövényzetében nő. Állami erdőkben 2 kg-ig bárki szedheti. Nagyobb tételben kizárólag az erdő tulajdonosának engedélyével szabad. A NÉBIH erdőtérképén pontosan megtaláljuk, hol érdemes keresnünk.
Mindig csak olyan medvehagymát vegyünk, amin fel van tüntetve a gyűjtő, vagy forgalmazó neve és címe illetve, hogy honnan származik. Sok az illegálisan gyűjtött, vagy importált áru, ezért a NÉBIH azt tanácsolja, hogy a vásárlás előtt a vevők ezeket az adatokat mindenképpen ellenőrizzék.