MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
A maszkviselés fontossága

A maszkviselés fontossága

hazipatika.com

Ha a fodrász és a kliens is maszkot visel, jelentősen kisebb a fertőzésveszély.

Két amerikai fodrász 139 klienssel és 6 kollégával érintkezett, mielőtt COVID-19-cel diagnosztizálták őket, a szakértők szerint mégsem fertőzték meg egyetlen kontaktjukat sem. Hogy mi lehet ennek az oka? A maszkviselés.

Az eset a Missouri állambeli Springfieldben, a Great Clips-szalonok egyikében történt, ahol egyébként igyekeznek minden biztonsági előírást betartani, hogy megakadályozzák afertőzésterjedését - írja a livescience.com. Mint arról Steve Pokin újságíró (és egyébként a szalon rendszeres vendége) a Springfield News-Leader című lapban még májusban beszámolt, a járvány miatt kevesebb vendéget fogadnak, távolabbra helyezték egymástól a szalon székeit, a fodrászok csak akkor mennek közel a vendéghez, ha a haját vágják, és mind a dolgozóknak, mind a klienseknek kötelező a maszkviselés.

Mielőtt továbbhaladnánk a történetben, érdemes néhány szót ejteni a maszkviselésről. Míg a fodrászok számára ez abszolút kivitelezhető, a vendégek esetében már nehezebbnek tűnik a szabály betartása. Pokin cikkében mégis azt írta, róla egy pillanatra sem került le a maszk, amíg a szalonban volt. "A fodrász megkért, hogy tartsam a szám előtt a maszkot, ő pedig közben lehúzta a fülemről a pántokat, és először az egyik, majd a másik oldalon is lenyírta a hajamat" - magyarázta az újságíró, aki, miután kiderült, hogy a szalon két dolgozója megfertőződött, szintén teszteltette magát, noha nem került kapcsolatba az érintett fodrászokkal. Tesztje negatív lett.

Nem fertőződtek meg a kontaktok

Azt követően, hogy a szalon két fodrászáról bebizonyosodott, hogy fertőzött, az egészségügyi hatóságok 145 embernek (139 kliens, 6 dolgozó) ajánlották fel, hogy ingyen tesztelik őket COVID-19-re. Ők voltak ugyanis azok, akik kapcsolatba kerültek az érintett fodrászokkal - írja a Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) az esetről szóló, július 14-én megjelent beszámolójában. Végül összesen 67 embert teszteltek, egyikőjüknél sem lehetett kimutatni a fertőzést.

Egyébként mind a 145 ember kéthetes karanténba vonult a hír után, és ez alatt az idő alatt senkinél sem jelentkeztek a betegség tünetei. A bizonyítékok alapján az egészségügyi hatóságok és az MMWR arra jutott, hogy a fodrászok egyetlen kontaktja sem fertőződött meg. (Az MMWR-jelentés kiegészítésképpen azért megjegyzi: nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy néhány olyan vendég, akit nem teszteltek, tünetmentesen átesett a fertőzésen.)

A maszkviselés fontossága

Az eset azért különösen figyelemre méltó, mert rávilágít a maszkviselés fontosságára, a járvány megfékezésében betöltött szerepére. Az egészségügyi hatóságok 104 klienssel telefonon is beszéltek, az "interjúk" során pedig kiderült, hogy 98 százalékuk végig maszkban volt, mialatt az üzletben tartózkodott, 2 százalékuk pedig az idő nagy részében takarta el az arcát. A vendégek különböző típusú maszkokat viseltek, sokan sebészi vagy textilmaszkot, de voltak olyanok, akiken N95-ös maszk volt. "Az eredmények újabb bizonyítékai annak, hogy közösségben, főleg, ha nem lehetséges a társadalmi távolságtartás, az arc eltakarása csökkenti a SARS-CoV-2 terjedésének lehetőségét" - vonta le a konklúziót az MMWR jelentése.