MENÜ
2021. szeptember 23.
Tekla
A magyar űrpuli és a Magyar Űrkutatási Iroda

A magyar űrpuli és a Magyar Űrkutatási Iroda

http://hvg.hu/, Fotó: foto: Katja Zanella

A Puli Space a Google Lunar XPRIZE projektjében vesz részt.

Azonban a magyar hivatal szerint káros a cég tevékenysége, amely első magyarként juttathat szondát a Holdra.

Nyílt levelet írt a Puli Space alapítója, Dr. Pacher Tibor az NFM Elektronikus Hírközlési és Űrkutatási Osztály (más néven Magyar Űrkutatási Iroda) osztályvezetőjének, Dr. Tari Fruzsinának. A magyar cég szerette volna bemutatni projektjét a Millenárison futó Gateway to Space kiállításon, ám azt az MŰI nem támogatta.

A kiállítást szervezője azt válaszolta Pachernak, hogy

lecsekkolták a projekteteket, méghozzá a magyar űrügynökségnél és ők nagyon ellenezték az együttműködésünket. A kérdésemre elmondta, hogy az ügynökség arra hivatkozik, hogy PuliSpace mögött nincsen tartalom, termék és kifejezetten károsnak tartják a tevékenységeteket, és sokkal inkább javasolnának más magyar céget erre.
Pacher ezért levelet írt Tarinak - ez a 444-en olvasható -, ám nem válaszolt, ezt követően a nyilvánossághoz fordult, hogy megtudja, miért tartja a magyar hivatal károsnak a Puli Space tevékenységét, mit takar, hogy nincs mögöttük tartalom és termék.

A levélben végül maga Pacher latolgatja, hogy a hivatal az, amely hitelrontást követ el, ezen túl ők okoznak kárt a magyar űrtevékenységnek. Mindezek ellenére megjegyzi levele végén, hogy

Meggyőződésem egyébként, hogy összefogással, közösen sokkal többet tudnánk tenni hazánkért, a mindannyiunk által fontosnak tartott űrtevékenységért.
- zárja Pacher.