Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A magyar nyugdíjasok a legszegényebbek közé tartoznak Európában

A magyar nyugdíjasok a legszegényebbek közé tartoznak Európában

mfor.hu

Európa leggazdagabb országai akár 600 000 forint nyugdíjat is fizetnek.

Átfogó összeállítás jelent meg a világ országainak nyugdíjairól, a felmérés 44 országból gyűjtötte ki az átlagos nettó állami nyugdíj mértékének legfrissebb adatait. Ezáltal fény derült a magyar idősek aggasztó jövedelmi helyzetére is: hazánk ezen a téren nem teljesít jól, sajnos még mindig a rangsor vége felé helyezkedünk el – írja a bankmonitor.hu.

Magyarországon havonta jelenleg 150 ezer forint az átlagnyugdíj. Fotó: depositphotosMagyarországon havonta jelenleg 150 ezer forint az átlagnyugdíj. Fotó: depositphotos
Az írás szerint Európában összességében jónak mondható az idősek jövedelmi helyzete, a vizsgált országok közül a legjobb 10 helyezésből 9-et európai országok hoztak el.

Fontos, hogy a feltüntetett értékek csak az úgynevezett „első pillér”, tehát az állami nyugdíj mértékét mutatják. A más forrásokból, például foglalkoztatói nyugdíjból vagy saját megtakarításokból származó jövedelmek itt nem jelennek meg. Így is azt láthatjuk, hogy Olaszországtól Norvégiáig számos országban havi 400 000 forint fölé tehető a havi átlagnyugdíj. Ehhez képest a legfrissebb magyar adat körülbelül 150 000 forint, ami most a rangsor 20. helyére volt elegendő.

A megtakarítások jelentenek megoldást

Sok más országgal ellentétben Magyarországon gyakorlatilag nem létezik foglalkoztatói nyugdíjpillér, és azt is feltételezhetjük, hogy a nagy többség már nem szeretne dolgozni a nyugdíjba vonulás után. Eszerint a leginkább kézenfekvő jövedelemkiegészítési módot a saját megtakarítások jelentik. Egy nyugdíj-előtakarékosság lényege, hogy aktív dolgozóként rendszeresen elteszünk a jövedelmünkből, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. Ezáltal 65 éves korunkra felhalmozódhat egy jelentős tőke, amelyből plusz bevételünk származhat az állami nyugdíjon felül.