MENÜ
2018. október 23.
Közt.kikiált., Gyöngyi
A magas vérnyomás határértéke alacsonyabb

A magas vérnyomás határértéke alacsonyabb

divany.hu

Az USÁ-ban az új irányelvek szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd.

Az alacsonyabb érték esetén még nem szükséges gyógyszereket szedni, a veszélyesen magas vérnyomás kialakulásának elkerülése érdekében azonban a 130/80-as vérnyomás esetén is szükséges a rendszeres ellenőrzés.

A kardiológusok javaslatára az USÁ-ban bevezetett új irányelvek hatására mintegy 25 millió ember került át a veszélyeztetett kategóriába. Az ebbe az új, köztes kategóriába dobott milliók számára továbbra sem javasolják ugyanakkor a gyógyszeres kezelést, a kardiológusok szerint inkább egyfajta figyelmeztetésként értelmezendő a dolog. A magas vérnyomással diagnosztizáltak számát egy tollvonással 75 millióról 103 millióra emelő lépésről a Science Alert írt.
Az új irányelvek szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén érvényes 140/90-es számmal. A változtatás célja az egyébként, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt cselekvésre bírják őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.
A megelőzés fontosságát hangsúlyozó lépésre azért is szükség volt, mert a világszerte évi 7.5 millió halálos áldozatot követelő magas vérnyomásnál csak a dohányzás felelős több megelőzhető szívrohamért az USÁ-ban.
Emellett a vérnyomás első, magasabb értékét adó szisztolés, azaz a szív összehúzódása által előidézett vérnyomás ingadozásának veszélyeire is felhívta a figyelmet egy kutatás. A közel 11.000 beteg adatait megvizsgáló kutatás szerint a szisztolés vérnyomás két ellenőrzés közötti 30-40 higanymilliméteres ingadozása legalább olyan veszélyes lehet, mint a tartósan magas vérnyomás. A tényleg magas 140/90-es vagy afölötti vérnyomás kialakulásának megakadályozása mellett az is kulcsfontosságú tehát az orvosok szerint, hogy a szisztolés vérnyomás ingadozása ellen is megtegyenek minden tőlük telhetőt a betegek, legyen szó egészséges életmódról vagy gyógyszeres kezelésekről.