MENÜ
2020. augusztus 14.
Marcell
A magas sótartalmú ételek előnyei

A magas sótartalmú ételek előnyei

http://news.noinetcafe.hu/

A Cell Metabolism március 3-i száma szerint a magas sótartalmú étrend megakadályozza a kórokozók behatolását.

A sóterhelés káros hatásairól egészségügyi írások százai számolnak be: a mértéktelen sóbevitel magasvérnyomás-betegséget okoz, ezen keresztül pedig fokozza a szívroham és a szélütés (stroke) kockázatát. Azonban most egérkísérletes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a só kedvező hatással is rendelkezik, ugyanis aktiválva az immunrendszert védettséget biztosított a bőr parazitáival szemben.

Dr. Jonathan Jantsch (Regensburgi Egyetem) szerint eleink számára a sófogyasztás egy megfelelő védekezési stratégia lehetett, jóval az antibiotikumos éra előtt. A kísérlet során az állatok sebét fertőzték el, és a sérült területben a só felhalmozódását tapasztalták. Ez a környezet segítette az immunrendszert, így előnyösen, a fertőzéses epizód hamarabbi lecsengésével befolyásolta a sebgyógyulást.

Mindazonáltal, a só általános negatív hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni, így a kutatók úgy vélik, hogy a klinikai alkalmazás céljából csupán lokális megoldás merülhet fel.