MENÜ
2019. árpilis 19.
Emma
A lucernakaszálás világcsúcsa

A lucernakaszálás világcsúcsa

agrarszektor.hu • fotó: frissmedia.hu

Új csúcs: óránként 43 hektár lucernát vágott le a világrekorder.

Idén július elsején, az USA-ban állítottak fel új világrekordot a lucernakaszálás kategóriájában. Tate Mesbergen a vonulási időket is beleszámítva csaknem 350 hektárt vágott le 8 óra leforgása alatt.

A feladat az volt, hogy 8 óra alatt minél nagyobb területről vágják le a lucenát. A mért időbe a táblák közötti vonulás is beleszámított, ezért előzőleg alaposan meg kellett tervezni a munka útvonalát. A traktor egy Claas Axion 880-as gép volt, mögötte három darab Claas Disco 1100 RC kasza dolgozott. A levágott takarmánynövény mennyisége hektáronként 2,34 tonna lett. Mivel a sebesség különösen fontos volt, ezért maga a vágás is rendhagyó módon, fordulók nélkül történt: körkörösen.

Végül 8 óra leforgása alatt 348,7 hektárrral végeztek, beleértve a vonulást is, ami azt jelenti, hogy óránként 43,6 hektárt tudott lekaszállni a gép. Munka közben a csúcssebessége 30 km/ha volt, a közúton pedig 48 km/h-val száguldott a traktor. A korábbi rekord bő 141 hektár volt 8 óra alatt, igaz, akkor az átlagtermés több mint kétszerese volt a mostaninak: 5,24 tonna. Így óránként csak 17,6 hektárral boldogult a gép, beleértve a vonulást is. Az átlagsebességek megegyeztek a mostanival.