MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A leginkább állatbarát ország

A leginkább állatbarát ország

travelo.hu

Egy országos összefogásnak köszönhetően már nincsenek gazdátlanul koborló ebek a holland utcákon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte mintegy 200 millió kóbor kutya él. Hollandia azonban nem járul hozzá ehhez a statisztikához, mivel a világ első olyan országává vált, ahol egyetlen gazdátlan kutya sem kóborol az utcákon – olvasható a Dutchreview cikkében.

A hollandok szeretik a háziállataikat. A kistestű kutyákat kerékpárjuk kosaraiban hordják, az ebek kedvezményes áron közlekedhetnek tömegközlekedéssel, illetve a legtöbb kávézó és étterem kutyabarát. Manapság a hollandok kb. 90 százaléka tart kutyát, miután egymillió kóborállatot befogadtak az utcákról. Ez az eredmény a CNVR programnak köszönhetően jött létre (begyűjtés, ivartalanítás, oltás és gazdihoz segítés).

Az országos, kormány által finanszírozott sterilizációs program hatékonyabb módszernek bizonyult a kóbor kutyapopuláció leküzdésére. Emellett számos önkormányzat adókat vetett ki a tenyésztőktől vásárolt kutyákra, ami arra ösztönözte az embereket, hogy inkább menhelyekről fogadjanak örökbe hajléktalan jószágokat. Állatrendőrséget is felállítottak az állatok elleni bűncselekmények nyomon követésére és a bajba jutott állatok megmentésére.