Tam_Bau
MENÜ
2018. december 15.
Valér
A lakosság retorziónak fogja megélni

A lakosság retorziónak fogja megélni

stilusesotthon.hu

ECODESIGN – EU rendelet, ami átírja az elektromos fűtőtestek piacát.

Már csupán 21 hónap van hátra, hogy 2020-as naptárunkat elővegyük. Borítékolható, hogy a határidők közeledtével fejetlen kapkodás vár ránk az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentésében, energiahatékony megoldások végrehajtásában. Az energiatudatos népnevelés hiányában a lakosság nagy része retorziónak fogja megélni az elkövetkező évek változásait. Hasonló a helyzet a 2018.01.01. határidővel életbelépett, ECODESIGN (környezettudatos tervezés) törvény néven elhíresült, 2015.április 28.-án elfogadott 2015/1188 EU rendelettel is.

A törvényalkotó célja értelemszerűen a környezetszennyezéssel járó energiaelőállítás minimalizálása, tehát az energiatakarékos megoldások szorgalmazása, illetve az energiapazarló termékek kiszorítása.

A rendelet az összes elektromos üzemű fűtőtestet érinti, mely meghaladja a 250W névleges teljesítményt. Így a törölközőszárító radiátorokra is vonatkozik a rendelet, melyek fűtőpatronnal szerelt, fűtőközeggel töltött berendezések. Ez esetben például, ha nem felelnek meg a termékek az új szabályozásnak megnevezésükben hivatalosan csak „törölköző melegítő berendezés”-ként kerülhetnek áruházak polcaira.

Milyen követelményeknek kell megfelelni 2018-tól?

A megfeleltetéshez eddig luxusnak számító funkciók lettek alapkövetelmények, így a végfelhasználók számára is könnyen elérhetőek. Az alap és legtöbb kvótát érő funkcióban újdonság nincs, hiszen ez nem más, mint, hogy heti programozhatóságú digitális termosztáttal rendelkezzen a berendezés. Ez egyben jelenti a bimetálos manuális vezérlések napjának lenyugvását.

További funkciók közé tartozik a nyílászárók használatát érzékelő automatikus vezérlés. A gyakorlatban a szellőztetés idejére a felhasználók nem kapcsolják le a fűtést, ami jelentős pazarlást eredményez. Ezért most már pár perc alatti drasztikus hőmérsékleteséskor a fűtőtestnek automatikusan le kell állni, mindaddig még tart a szobahőmérséklet csökkenése, majd ezután szintén magától újra kell indulnia a felfűtésnek.

A gyerekzár természetesen nem újdonság a gyártók számára sem, viszont az adaptív felfűtéssel eddig még a legjobban programozható norvég típusú fűtőtestek sem rendelkeztek. Ezzel a beállítással ugyanis nem azt időzítjük, hogy a fűtőtest mikortól kapcsoljon át másik hőfokra, hanem, hogy mikortól érje el a kívánt hőfokot.

A gyártók „pontgyűjtésére” a távoli vezérlés is pozitívan hat. Természetesen, ha távolról beállítható a fűtés, akkor visszajelzést is várunk a mért hőmérsékletről. Szükség esetén küldjön riasztást, ha az ingatlan hőmérséklete túl magasra, vagy alacsonyra változik, és ezeket a szélsőértékeket lehessen változtatni. Ez jelenti a legnagyobb kihívást a felhasználói élmény és az árharc területein. Ebben a versenyben vezető pozíciót tölt be a norvég ADAX fűtőtestek gyártója, aki direkt WiFi routerre csatlakozó vezérlést gyárt. Hiszen a további RF jeladó központok pluszköltsége és a telepítésekkel járó körülményessége hamar elveszi az emberek kedvét a távvezérléstől. Arról nem is beszélve, hogy teljes mértében jogos elvárás a magyar nyelvű alkalmazás ingyenes elérése. Az ADAX WiFi alkalmazás ezért iOS, Android operációsrendszerű készülékekre, de még Windows Phone-ra is ingyenesen és magyar nyelven tölthető le.

A végfelhasználók számára végül mégis a legfontosabb szempont, hogy a kötelező funkciókat adott esetben ki is lehessen kapcsolni, ha nincs rájuk szükség, vagy működésük zavaró. Így talán az energiahatékonyságot zászlóra tűző változtatásokat nem retorzióként éljük meg.