MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A küzdés nem volt elég a női kézi válogatottunknak

A küzdés nem volt elég a női kézi válogatottunknak

24.hu

„A hibák mindig benne lesznek a játékba, de minimalizálni kell őket. Dolgozunk rajta."

Kovacsics Anikó, a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya szerint a küzdéssel nem volt gond a spanyolok elleni vesztes világbajnoki csoportmérkőzésen, de kell mellé tűz és átütőerő is a folytatásban.

„Tegnap este már átbeszéltük a mérkőzés tanulságait, a szövetségi kapitány és a játékosok is elmondták, amit láttak. A mérkőzés eleje sajnos megpecsételte a sorsunkat, utána már nem tudtunk erőre kapni, hogy visszajöjjünk a meccsbe, és nyugodtan tudjunk játszani. Nagyon akartunk, de a kapkodás miatt sok hiba csúszott a játékunkba” – nyilatkozta az MTI-nek a vasárnap este 29-25-re elveszített találkozóról a csapatkapitány.

A Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságot Kazahsztán 39-15-ös legyőzésével kezdték a magyarok, akik kedden Montenegróval, szerdán Szenegállal, pénteken pedig Romániával játszanak a csoportkörben. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

Kovacsics felidézte, hogy a spanyolok elleni meccs elején is voltak helyzeteik, de azok kimaradtak, és ez rányomta a bélyegét a folytatásra. „Az első percekben a védekezésünk is jó volt, de egyszer csak összezuhant az egész” – ismerte el.

A Ferencváros irányítója hozzátette, akadtak pillanatok a mérkőzésen, amikor úgy érezték, talán most sikerülhet az egyenlítés és a fordítás, de ebből volt kevesebb, és amikor egy kicsit közelebb tudtak kerülni ellenfelükhöz, akkor a védekezésük nem működött jól, pedig a második félidőben Bíró Blanka remek teljesítményének köszönhetően nagy segítséget kaptak a kapuból.

Hézagosak voltunk, és az utolsó pillanatban mindig kaptunk egy gólt, ami megint lenyomott bennünket. Meg kell nyugodnunk. A hibák mindig benne lesznek a játékba, de minimalizálni kell őket. Dolgozunk rajta – szögezte le a csapatkapitány, aki hat lövésből két gólt szerzett vasárnap.

Hétfőn konditermi edzésen vett részt a válogatott, utána pedig szabadfoglalkozás következett. Kovacsics hangsúlyozta: mindenkinek a legjobb nyolc közé kerülés a célja, mindenki ezért küzd, és reményei szerint mindez nem fog teljes görcsösségbe, idegeskedésbe átmenni.

„Nem könnyű ezt ilyenkor kezelni. Tavaly az Európa-bajnokságon tét nélkül, szabadon lehetett játszani, nem volt elvárás a csapattal szemben, most viszont van. Nehezebb dolgunk van, de biztosan úgy fogunk felmenni a pályára, hogy nyerni szeretnénk, mert mindenkinek megvannak a céljai, az álmai” – nyilatkozta.

A 123-szoros válogatott irányító rávilágított, hogy csak csapatként van esélyük bárki ellen, ha mind a 16 játékos hozzátesz az összteljesítményhez.

Ezt kell visszahoznunk. A küzdéssel nem volt gond, de kell mellé tűz és átütőerő – magyarázta.

Klubtársa, Háfra Noémi kifejtette, nagyon jó spanyol csapattal találkoztak, amelynek szinte minden összejött, és a magyarok összes gyengeségét ki tudták használni.

„Sajnos futottunk az eredmény után, és nem tudtunk átlépni egy olyan gátat, amivel már nyerő helyzetbe kerülhettünk volna. Amikor a védekezés rendben volt, akkor elöl nem tudtunk érvényesülni, de azóta alaposan átbeszéltük a hibáinkat” – mondta a balátlövő, aki öt lövésből kétszer volt eredményes.

Hozzátette, a hétgólos Cabral Barbosát a második félidőben ki tudták venni a játékból, ami könnyebbséget jelentett, mert így csak egy emberre, Nerea Penára kellett igazán figyelniük, de a spanyolok mindezt nagyon jó védekezéssel és kapusteljesítménnyel ellensúlyozták.