MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A közműszolgáltatók is megtanulhatnak jól kompenzálni

A közműszolgáltatók is megtanulhatnak jól kompenzálni

alternativenergia.hu

A háztartásoknak fontos szerep jut az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Ha élhetőbb jövőt akarunk, sokféleképpen tehetünk érte, de az egyik leghatékonyabb mód a saját áramellátás kiépítése. Sokféle megoldás létezik, itthon például az oda-vissza forgó villanyórák terjedtek el, a Popular Science viszont közművekről való teljes leválásról cikkezett. Ehhez a teljes függetlenséghez praktikusan több forrást is igénybe kell venni: napelemeket, szélkereket, akár egyéb megújuló forrásokat is.

A lépték lehet egyetlen piciny kabinház, egy pár épületből álló falu vagy akár egy kisebb város is, mint a kaliforniai Gonzales.
„Korábban a hálózatfüggetlenséget a távoli helyekhez társítottuk, de ma már egyre sűrűbben megjelenik a városokban is – mondta Daniel Kammen, a Kaliforniai Egyetem energetikai professzora. – A napelem a legnépszerűbb, mert nagyon egyszerű telepíteni, és akku segítségével gyakorlatilag mindent megad, amit egy közszolgáltató ad.”

A napelemek ára jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben, jóval hatékonyabbak is lettek, és sok helyen állami támogatást is lehet igénybe venni hozzájuk, így világszerte számos helyen gyorsan terjednek.

Noha a kutatások szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 70 százalékát mintegy száz nagyvállalat okozza, Kammen szerint ezzel együtt is fontos, hogy a háztartások mindent megtegyenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és már a megújulók iránti élénkebb keresletnek is pozitív hatásai vannak, politikailag és logisztikailag is: „Minél inkább egy befektetésre érdemes üzleti modellnek tekintik, annál inkább megváltozik a történet.

Ha sokan elhagyják a hálózatot, a közműszolgáltatóknak is világossá válik, hogy változtatniuk kell. A közművek hálózati eBay-ek lehetnek abban az értelemben, hogy mindenki vásárolni és eladni akar, és méltányosan kell kompenzálni őket.”
A mikrohálózatok kivédhetik az állami szolgáltatók időszakos áramkimaradásait is, Kaliforniában és Texasban például ez egy valós probléma az erdőtüzek és az extrém hőség miatt.

„Elkerülhetetlen, hogy a mikrohálózatok nyerjenek, mert sokkal okosabbak az old school rendszereknél” – összegez Kammen, aki szerint a közműszolgáltatók sem tűnnek el, csak átalakul az energiagazdálkodásban betöltött szerepük.