MENÜ
2019. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam
A kivéreztetett ország utolsó kincseit egy cégen keresztül lopják ki

A kivéreztetett ország utolsó kincseit egy cégen keresztül lopják ki

portfolio.hu

2018 januárjában egy török vállalat 41 millió dollár értékben importált aranyat Venezuelából.

Egy titokzatos török vállalaton keresztül már közel egymilliárd dollárnyi aranyat menekített ki Venezuelából Nicolas Maduro elnök, aki egyre nagyobb nyomás alatt van - írja a Bloomberg. A művelet egy éve kezdődött, miután a venezuelai elnök meglátogatta török kollégáját.

2018 januárjában egy török vállalat 41 millió dollár értékben importált aranyat Venezuelából, amire ötven éve nem volt példa a két ország között. Ennek ellenére akkor még senkinek sem tűnt fel a szokatlan kereskedelmi tranzakció. A következő hónapban viszont a kapcsolat folytatódott, a Sadres nevű vállalat újabb 100 millió dollárért vett aranyat.

Egészen tavaly novemberig nem is volt semmi probléma, akkor azonban Donald Trump amerikai elnök rendeletben jelentette be, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik a venezuelai arannyal kereskednek. Addigra azonban a Sadres már 900 millió dollár értékben importált nemesfémet. Nem is rossz ez egy olyan cégtől, melyet mindössze egymillió dolláros tőkével alapítottak.

A kiskaput az amerikaiak novemberben bezárták, de a jelek szerint Törökország és Venezuela továbbra is üzletelnek. Erdogan török elnök például az év végén Caracasba utazott, ahol bemutatta Madurónak az egyik legnagyobb török aranyfinomító cég vezérét. Januárban pedig a venezuelai elnök egyik ismert szövetségese viszonozta a látogatást.

A dolog érdekessége, hogy Törökország nem először fekszik keresztbe az amerikai érdekeknek, közben viszont Donald Trump szeretné élénkíteni a két ország kereskedelmi kapcsolatait, így eddig sok dolgot elnézett a törököknek.