MENÜ
2019. árpilis 19.
Emma
A kísérlet tragédiába fulladt

A kísérlet tragédiába fulladt

hvg.hu

Tizenegy baba halt meg, miután a várandós nőket Viagrával kezelték.

Félelemben élnek azok a holland terhes asszonyok, akiket egy kísérlet során a Viagra nevű potencianövelő szerrel kezeltek: 11 olyan újszülött már életét vesztette, akiknek anyja ugyancsak Viagrát kapott.

A vérereket kitágító gyógyszert olyan várandós asszonyoknak adták 10 holland kórházban, akiknek méhlepénye nem működött megfelelően, így a magzatok lassan fejlődtek, s nem voltak túl jók életben maradási esélyeik. Az orvosok reményei szerint a hatóanyag, a sildenafil jobb működésre késztette volna a méhlepényt, így felgyorsult volna a magzati fejlődés.

A kísérletet viszont most leállították, mert az eredményeket vizsgáló szakemberek megállapították: sok gyermek súlyos tüdőproblémákkal született meg. A kísérlet során 93 anya kapott Viagrát, s 11 újszülött halt meg. A kilencven fős kontrolcsoportban jóval kevesebb volt a tüdőproblémákkal született gyermekek száma, s egyetlen gyermek sem halt meg.

A kísérlet leállításakor még 15 asszony volt terhes, s ők nem tudják pontosan, milyen állapotban lesz gyermekük tüdeje. Az orvosok szerint a Viagrás-kísérlet azért vallott kudarcot, mert a gyógyszer megnövelte a vérnyomást a magzatok tüdejében, s e miatt nem jutott elég oxigén a fejlődő szervekbe.

„Azt akartuk megmutatni, hogy ezzel a módszerrel segíthetjük a magzatok fejlődését. Sajnos pont az ellenkezője történt. Sokkos állapotban vagyok, az utolsó dolgok, amit akarunk, hogy ártsunk a pacienseknek” – idézte a The Guardian című brit napilap a kísérlet vezetőjét, Wessel Ganzevoortot. Azt is hozzátette, figyelmeztették már azokat a kanadai orvosokat, akik hasonló kísérletbe kezdtek.

A hollandiai kísérlet 2015-ben kezdődött, s 2020-ig tartott volna 350 várandós anya bevonásával.