MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A kínai áldozatok megfagyhattak a halálkamionban

A kínai áldozatok megfagyhattak a halálkamionban

index.hu

Sokkoló részletek derültek ki arról a kamionról, amelyben 39 holttestet találtak szerda hajnalban.

A Daily Mail azt írja, hogy a bevándorlóknak esélyük sem volt a túlélésre a kamion rakterében, hiszen nem volt benne levegő, és akár mínusz 25 fokra is le lehetett hűtve. A bulvárlap úgy tudja, hogy az áldozatok akkor fagyhattak halálra, amikor egy kompon keresztül próbáltak Belgiumból az Egyesült Királyságba jutni.

A bolgár kamion 25 éves észak-ír sofőrjét letartóztatták. Az áldozatok között egy tinédzserkorú is van. Négy napja lehetett Angliában a kamion, mire felfedezték a holttesteket.

A BBC és a Sky News úgy tudja, hogy a kamionban megtalált emberek mind kínaiak voltak, az áldozatok között 31 férfi és 8 nő volt, egyikük tinédzser korú. A brit sajtóértesüléseket megerősítette a rendőrség. Tájékoztatásuk szerint a 39 áldozat azonosítása előtt teljes körű halottkémi szemle lesz, aminek célja megállapítani a haláluk pontos okát. Az azonosítás hosszú folyamat lesz, amire még csak becsült időt sem mondott a rendőrség.

Szakértők szerint az ilyen típusú kamionok általában kekszet szoktak szállítani, és ilyenkor akár mínusz 25 fokra is lehűthetik a rakterüket. A bevándorlók legalább 15 órát voltak bezárva, amikor megtalálták a kamiont Essexben, de elképzelhető, hogy sokkal régebb óta bent voltak. A járművet egy 25 éves észak-ír férfi vezette, akit gyilkosság vádjával őrizetbe vettek.

A Daily Mail megjegyzi: elképzelhető, hogy a bevándorlók – másokhoz hasonlóan – a zeebrugge-i kikötőben szöktek fel a pótkocsira, de azt sem lehet kizárni, hogy szervezett embercsempészetről van szó. Még a rendőrség is vizsgálja, hogy a bevándorlók maguktól szöktek-e be, vagy ebben embercsempészek segítettek nekik, majd zárták rájuk az ajtót.

Az Essex megyei rendőrség szerint a kamionszerelvény vontatója vasárnap lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kompkikötőjében, ahová az ír fővárosból, Dublinból érkezett. A vontató szerda hajnalban, a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljában vette fel a pótkocsit, amely a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből érkezett. A szerelvény nem sokkal hajnali 1 óra után hagyta el Purfleet kikötőjét, a rendőrséget pedig fél órával később hívták a mentők a közeli Waterglade ipari parkba, ahol a kamionban megtalálták a 39 holttestet. A rendőrség közleménye nem tér ki arra, hogy a mentőszolgálatot ki értesítette.

Az északír rendőrség eközben két rajtaütést is végzett az országban. Egy ír embercsempész-hálózat után nyomoznak, amelynek a bulgáriai Várnában vannak összeköttetéseik. Itt regisztrálták a megtalált kamiont is, de a bolgár miniszterelnök már jelezte, hogy maga a jármű nem az ő országukból indult. A zeebrugge-i kikötő egyébként közismert arról, hogy ír bűnszervezetek itt csempésznek üzemanyagot és cigarettát.

2000-ben Doverben már történt hasonló eset, akkor 58 kínait találtak holtan egy holland rendszámú kamion rakterében. A Daily Mail cikkében egyébként megemlítik azt az esetet is, amikor két évvel ezelőtt Ausztriában megtaláltak egy magyar rendszámú furgont, amelyben 71 menekült holttestére bukkantak.