Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A kerek ablak csodát tesz

A kerek ablak csodát tesz

www.ingatlantajolo.hu

Itt az ideje, hogy bebizonyítsuk, hogy a kerek ablakoknak nemcsak a hajókon van helyük.

Egy házon kívülről és belülről is remekül mutathatnak, ráadásul a nyaralások emlékét is nap mint nap felidézik. Ha épp felújítás vagy építkezés előtt állunk érdemes megfontolnunk a beépítését. Lássuk, miért szeretjük őket, és mutatunk is néhány inspiráló darabot.

Feldobnak egy unalmas szobát

Legnagyobb előnyük mindenképpen az, hogy különlegesek, így különlegessé teszik a legunalmasabb helyiséget, ahová csak beépítik őket. Kaphatnak különleges, színes üveget, vagy keretezhetjük őket valamilyen izgalmas építészeti elemmel, ideálisak a tengerész stílusban kialakított enteriőrökhöz, így a fürdőszobákhoz is, ahová sokszor amúgy sincs lehetőségünk nagy ablakot tenni, és boltíves mennyezetekhez is tökéletesek.

Függönyt mondjuk elég nehéz rájuk tenni, de nem is kell, hiszen ezek az ablakok már önmagukban is művészeti alkotások, különösen, ha valamilyen szép tájra adnak, akkor akár képkeretként is funkcionálhatnak a kilátáshoz.

Akár mennyezetre is

A bevilágító ablakok mostanában nagyon népszerűek, bár inkább csak szögleteseket lehet látni. De gondoljunk bele, milyen lenne egy kerek bevilágító ablak a mennyezetre? Mintha egyenesen a nap sütne ránk!

Lépcsőknél

A kerek ablakok lépcsők megvilágítására is ideálisak, nemcsak azért, mert általuk kellő fényt juthat a lakásnak ezen részébe, hanem azért is, mert optikailag jobban tágítják ezt a szűk teret, mint szögletes társaik.

Akár két helyiség között is

Lakásunknak lehetnek olyan helyiségei, amelyek másképp nem jutnak fényhez, csak valamely más helyiségen, üvegtéglán vagy üvegfalon keresztül. Ilyenkor használhatunk akár kerek ablakot is, ha nem szeretnénk, hogy belássanak rajta, akkor mondjuk homokfúvott változatban. Rendszerint a fürdőszoba jut ilyen sorsra, hogy nincs saját ablaka, ide is ideális lehet egy ilyen ablak, ahogyan ebben a lipótvárosi lakásban is látható.

Mennyire hasznos?

Ha a klasszikus hajóablakban gondolkozunk, akkor annak nem sok hasznát vesszük, hiszen kicsi, így sem túl sok fény sem túl sok levegő nem jut be rajta, ezért csak kifejezetten dekorációnak, kiegészítésnek jó egy nagyobb ablak mellé.

Egy nagy kerek ablak azonban remekül mutathat, és ugyanúgy funkcionál, mint a szögletesek. Ez a telki családi ház is kapott egy szép nagy, teraszra néző kerek ablakot, méghozzá nagyon szép keretezéssel.

A méretén kívül még hátránya lehet, hogy nem könnyű beszerezni, szükséges lehet az egyedi méretre gyártása, ami költségesebb, és formájából adódóan beépíteni is nehéz, így ez is plusz költségekkel járhat. Ezen kívül még fennáll a veszélye, hogy ami belülről jól mutat, az kívülről egyáltalán nem illik a ház stílusához, bár erre ez a pécsi családi ház egyértelműen rácáfol.

Visszajön-e az ára eladáskor?

Azért arra ne számítsunk, hogy majd pont egy kerek ablak fogja megdobni az ingatlan árát, így ne építsük be a közvetlenül eladás előtt elvégzett felújítás keretén belül, csak akkor, ha még sokáig az ingatlanban szeretnénk élni, és kifejezetten a magunk örömére választjuk. Vízparti ingatlanok esetében viszont akár még hozzá is adhat az árhoz.