MENÜ
2019. május 21.
Konstantin
A kamilla véd a palántadőléstől

A kamilla véd a palántadőléstől

magro.hu

Nagyon olcsó anyag védheti meg a növényt a palántadőlés ellen.

A palántanevelés során gyakran előfordul, hogy a korábban kikelt palánták szára elvékonyodik, megbarnul, a növénykék elfeküdnek a talaj felszínén, majd el is pusztulnak. A gombák által okozott betegség elleni legbiztosabb védekezés a megelőzés, de több kertész tapasztalatai szerint a palántadőlés ellen a kamillateával is sikeresen fel lehet venni a harcot.

A palántadőlést több, mikroszkopikus méretű, talajlakó gombafaj jelenléte és elszaporodása idézi elő – írja a www.balintgazda.hu oldalra hivatkozva a Kiskertblogger. Ezek a gombák különösen akkor nagyon aktívak, ha a palántanevelő edény talaja tömött, levegőtlen, savanyú kémhatású, túl sok a nedvesség a talajban, továbbá ha a helyiség hőmérséklete – különösen éjszaka – melegebb a kelleténél (26-28 fok).

A palántadőlés kialakulása ellen a legbiztosabb védekezés a megelőzés. Ezért palántanevelésre minden esetben csak friss, fertőtlenített virágföldet kell használni. Ha nincs ilyenünk, akkor a rendelkezésre álló földet érdemes a konyhai sütőben 60-80 fokra felhevíteni, hogy az esetleg benne levő gombaspórák megsemmisüljenek.

A cikk azt írja, hogy az internetes tapasztalatok szerint a palántadőlés megelőzhető kamillateás beöntözéssel. Az alkalmazás előtt azonban győződjünk meg róla, hogy az általunk palántaföldként használt ültetőközeg steril és a cserepek is tiszták. Továbbá biztosítani kell a palánták környezetében a megfelelő légáramlást, é nem szabad a magokat túl közel ültetni egymáshoz. Ezen kívül nagyon fontos, hogy ne öntözzük túl a földet és a felszín ne legyen folyamatosan nedves.

A palánták helyes előkészítése után egy kihűlt gyenge kamillatea főzetet tegyünk egy szórófejes flakonba. A teát hetente 2-3 alkalommal permetezzük a palántaföldre, így jó eséllyel megóvhatjuk a növényeinket a palántadőléstől. Szintén megelőzésként érdemes vetés előtt a magokat 2-3 órára beáztatni a kamillateába, mert az olyan gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel eredményesen felvehetjük a harcot a talajban található kórokozók ellen.