MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A jövő vonata robog Ausztriában

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu

A világ első olyan vonata, melyet egy hidrogén hajtású mozdony húz.

A Budapest-Esztergom vasútvonal villamosítási eljárásán nagyon jól le lehet mérni, hogy nem egy olcsó folyamatról van szó, még akkor sem, ha máshol jóval olcsóbban is el lehet intézni ezt a változtatást. A felsővezeték a tartóoszlopok kiépítése, a sínek felújítása, és egy sor járulékos költség nehezíti ezt a beruházást, ami sokszor nem is valósul meg.

De ez nem azt jelenti, hogy a diesel az egyetlen megoldás. Ausztriában biztosan nem, hiszen itt állt munkába a világ első olyan vonata, melyet egy hidrogén hajtású mozdony húz.

Itt nincs szükség az elektromos vezetékekre. Az oszlopokra, vagyis a költségek lényegesen alacsonyabbak, a hidrogén töltését pedig kisebb átalakításokkal ugyan arról az oszlopról meg lehet oldani, ahonnan eddig a gázolaj ömlött.

Az Alstrom fejlesztette jármű 140 km/h-ás sebességre képes, és igen hatékonynak mutatkozott már a teszteken is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy bár a cég az első Coradia iLint Ausztriában állította üzembe, 41 hidrogénhajtású mozdonyt értékesítettek eddig Németország számára.