MENÜ
2021. árpilis 17.
Rudolf
A jövő elektromos traktorja

A jövő elektromos traktorja

blog.syngenta.hu • fotó: electrek.files.wordpress.com

A John Deere egy jövőbemutató traktorral jelentkezett a párizsi nemzetközi agrárkiállításon.

 A SIMA Agribusiness show egyik látványossága az elektromos traktor, a SESAM, mint a zéró károsanyag kibocsátású mezőgazdasági vontatók előfutára.

A villanymotorok másik előnye, hogy a legkisebb fordulatszámtól biztosítják a teljes forgatónyomatékot, így nincs szükség bonyolult áttételezésekre. Azt a tömeget viszont, amit a hajtásláncon és a dízelmotor mellőzésén megspórolt a gyár, ne hiányoljuk, nem lett pillekönnyű a SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery), hiszen a traktor motorházfedele alatt sorakoznak a 130 kilowattóra összkapacitású lítium-akkumulátorcsomagok. (A Tesla legnagyobb kapacitású akkumulátora 100 kilowatt.)
john-deere-sesam-electric-tractor-5
A cég ugyan a forgatónyomatékot nem hozta nyilvánosságra, de azt igen, hogy a SESAM hajtásáról két, egyenként 150 kilowattos villanymotor gondolkodik, amelyek együttes teljesítménye nagyjából 400 lóerő. A műszerfal monitorán többek között leolvasható az akkuk töltöttségi szintje, a menetsebesség és hogy milyen teljesítménnyel dolgoznak a motorok.
Ha olyan munkát végzünk, amihez szükség van a csúcsteljesítményre, a SESAM csak négy óra hosszat működőképes, de ne felejtsük el, hogy egyelőre kísérleti modellről van szó.