MENÜ
2019. július 18.
Frigyes
A jövő az alapnyugdíj vagy drasztikus csökkentés

A jövő az alapnyugdíj vagy drasztikus csökkentés

iflgazdasag.blog.hu • fotó: nlcafe.hu

Magyar hírességek, akik nem kapnak elég nyugdíjat – igazuk van?

Azt tudjuk, hogy egyre közelebb Magyarországon a nyugdíjkatasztrófa, azaz a ma ismert kirovó-elosztó rendszer megszűnik létezni és helyét vagy az alapnyugdíj bevezetése vagy pedig a nyugdíjkorhatár eltolása+ a nyugdíjak drasztikus csökkentése veszi át. Ennek oka, hogy egyre kevesebb fizetnek adót, amiből egyre több embernek kéne fizetni nyugdíjat. Aztán egyre gyakrabban olvasni 1-1 híres-népszerű művésznek az élettörténet, akik alig kapnak nyugdíjat...

 A cikkben azt nézzük meg, hogy egy olyan előadónak vagy művésznek, mint például Nagy Feró (Beatrice-énekes) vagy Nemere István (író), jogos-e a csalódottsága, hogy pár tízezer forinttal szúrják e ki a szemüket?

Fontos: A cikkben nem élünk a feltételezéssel, hogy konkrét személyek mekkora adót fizethettek. Nem szeretném bármilyen formában sugallni azt, hogy az elvárható jóhiszeműségtől eltérően rendelkeztek a jövedelmükről. A továbbiakban a jelenségről lesz szó és NEM KONKRÉT SZEMÉLYEKRŐL...

Hogyan számolják a nyugdíjat? - gyorstalpaló

A nyugdíjszámítás három részből áll:

– Nettó átlagfizetés

– Valorizálás (korrekció, mivel a jövedelmek időszakosan drasztikusan emelkednek)

– Szolgálati idő

Híres előadóművészek (és mindenki más esetében is) ugyanaz a folyamat történik. Először kiszámolják az 1988 óta bevallott átlagos jövedelmet. Itt fontos máris megjegyezni, hogy csak a hivatalos (mondhatni számlázott-adózott) jövedelem számít.

Azok az emberek, akik magas jövedelemmel éltek mindig nagyon jól ("számla nélkül okosba"), azért fognak elképesztően kevés nyugdíjat kapni, mert a számított nyugdíjjövedelmük (amire fizették az adókat és hozzájárulásokat) alacsonyabb, mint egy pultos lánynak...

Például: 1990-2000 között sztárénekes havi 500 000 forintból élt, viszont a bérpapírjain csak 50 000 forintot vallott be, míg pultos lány átlagosan 80 000 forintból élt, de ezt mind bevallotta és adózott utána. Könnyen belátható, hogy a nyugdíj nem a művészi vagy egyéb eredményekre és ismertségre jár, hanem a megfizetett adó és bevallott jövedelem függvénye.

A valorizálás azt jelenti, hogy az 1993-ban megkeresett 50 000 forint az infláció miatt nem ugyanazt éri, mint a 2005-ben megkeresett 50 000 forint. Tehát jövőérték számítással minden évben megkeresett hivatalos jövedelmet a mai szintre "emelnek", hogy értékálló legyen a nyugdíjad és ne fordulhasson elő az, hogy egész életedben átlag fölött kerestél, de a számok és valorizálás nélkül 10 500 forint nyugdíjat kéne kapnod...

Harmadik lépésben pedig megnézik, hogy hány napot dolgoztál le a maximálisan elérhető napszámból. Öregségi nyugdíjra bárki jogosult, aki elérte a nyugdíjkorhatárt és legalább 20 év szolgáltai időt fel tud mutatni. Itt máris láthatjuk, hogy nem mindegy, ki hány órára volt egész életében bejelentve. Például 12 évnyi 4 órás munkaviszony a szolgálati idő tekintetében megegyezik 6 évnyi 8 órás munkaviszonnyal.

Ha a 20 évnél kevesebb a szolgálati időd, akkor résznyugdíjra vagy jogosult, amit ki lehet terjeszteni, ha elkezdesz magadnak szolgálati éveket vásárolni, ami azt jelenti, hogy a minimálbér 34%-át fizeted ki minden hónapra. Ha hiányzik 3 éved a 20 évnyi szolgálati időből, akkor 3x12x46 920 (minimálbér 34%)= 1 689 120 forintot kell letenned a nyugdíjfolyósító asztalára, hogy jogosult legyél a magasabb nyugdíjra.

20 év szolgálati idővel a nettó átlagjövedelem 53%-át kapod meg, utána évenként 2%-kal többet. 25-36 év között 1%-kal többet, 36 év felett 1,5%-kal többet, 40 év felett 2%-kal többet. Tehát, akinek 38 év szolgálati ideje van az a nettó átlagjövedelmének a 77%-át kapja meg.

Tehát a korrigált átlagjövedelmed 153 000 forint nettó volt, akkor a nyugdíjad várhatóan 117 810 forint. Viszont senki nem garantálja, hogy a jövőben ez nem változik meg!

A rendszer nem utált meg, te voltál felelőtlen...

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor pontosan ismerjük vállalkozó ismerőseinket az alábbi aranymondatokat:

 • számlával vagy számla nélkül?
 • 4 órára bejelentett, a többi zsebbe
 • megoldjuk okosba?

Ez mind jól hangzó mondat, popkultúrális összekacsintás az elnyomó rendszerrel szemben, egy jobb élet reményében. Azonban a nyugdíjfolyósítót ezek a kacsintások nem érdeklik, pusztán a számok. Minden ilyen "okosság" jelentősen csökkentette a szolgálati időt vagy a nettó átlagjövedelmet, amiből számítódik maga a nyugdíj.

Amikor azt olvasom, hogy Nemere István közismert magyar író, aki több, mint 700 könyvet írt, 37 000 forint nyugdíjat kap és mellette tudjuk, hogyan számítják a nyugdíjunkat, akkor az alábbi gondolatok jutnak eszembe:

 • sokáig lehetett munkanélküli
 • sokáig dolgozhatott bejelentés nélkül vagy a valódi bevételének a töredéért
 • lehet, hogy okosba oldották meg a számlázást
 • vagy valami más történhetett

Az utolsó opció egy kegyes hazugság. Mert valójában semmi olyan nem történhetett, amiről a rendszer tehetne, ami arról szólna, hogy XY embernek direkt és előre megfontolt szándékkal kevesebb nyugdíjat adjon, mint a megérdemelt.

Persze ismerjük az alkotóművészek életét is, akik a nyugdíjfolyósító és a szabályok szempontjából nem éltek sokkal stabilabb életet, mint bármelyik szezonmunkás...

A probléma azonban a következő:

 • ha sosem keresett jól, akkor miért lepődik meg valaki az alacsony nyugdíjon?
 • ha jól keresett és nem vallotta be, akkor miért nem gondoskodott a megfelelő megtakarításokon?

Felkészülnek a KATA egyéni vállalkozó

Az elmúlt évek legjobb találmánya a KKV szférában a KATA formátum megalkotása volt, aminek a lényege, hogy a vállalkozó fixen havi 50/75e forinttal kiváltja a bevételét terhelő minden adózást és számlázást. Magyarul évi 12 millió forintig (ebből 8M-ig áfamentes) bármennyit keres, azt kiváltja a havi 50/75e forint megfizetésével.

Ez nagyon jó, hiszen ha belegondolsz, akkor akár havi 1M forintot meg tudsz úgy keresni (ebből azért a könyvelő díját, IPA-t, le kell vonnod), hogy az államkasszába befizettél 50 000 forintot, azaz 5%-át a jövedelmednek. Ezt az utat nagyon sokan választják, akik csalódtak a magyar nyugdíjrendszerben, a MANYUP államosításában vagy egyáltalán jobban akarnak élni.

A rendszer veszélye, hogy még kevesebben fizetnek értelmezhető adót a jövedelmük után, tehát felgyorsult a most ismert nyugdíjrendszer önmegsemmisülése. Ez persze nem érdekli az egyént, mint adózót, aki kizárólag a havi cash flow-jával törődik.

Viszont az is látszik, hogy 20 év múlva már megjelennek az első "KATA károsultak", azaz azok az emberek, akik a következő években relatív magas jövedelemmel gazdálkodnak, viszont maguk után csak a minimálbér járulékait fizetik meg (havi 50 000), ami alapján számítódik maga a nyugdíj.

Tehát ez a rendszer nagyon hasonlít a régi "okoskodó vállalkozók vagy művészek" rendszerére, ahol a cél a havi bevétel maximalizálása és a bevallott jövedelem minimalizálása. A probléma nem ezzel a legális vállalkozói formával van, hanem azzal, hogy az ember felelőtlenek és pénzügyileg teljesen analfabéták, akik kilépnek önként az állami rendszerből (mert ez kimondatlanul is azt jelenti), de nem teszek semmit önmagukért.

A KATA hatalmas felelősséggel jár. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy saját magának rakjon félre havonta kifejezetten nyugdíjas évekre. Máskülönben éhen fog halni. Ez nem ijesztgetés, hanem matematika. Ehhez képest mit csinálnak a legtöbben?

 • nem vesznek tudomást a problémáról
 • lelkiismeret-simizésből havonta félretesznek 10-15 ezer forintot (SEMMIRE NEM ELÉG EBBEN AZ ESETBEN)
 • Felelősségteljesen 25-30ezer forintot tesznek félre
 • Nagyon szűk réteg fogta fel, hogyha megkeres KATA-val 1 millió forintot vagy 700e forintot, és ebből csak 50 000 forintot kell kötelezően kifizetni, akkor a saját bérének a "kötelezően elvárható levonása", hogy nyugdíjcélra minimum 10%-ot tegyen félre, azaz 700e-nél 70e forintot, 1M-nál 100e forintot havonta. Csak nekik lesz értelmezhető nyugdíjuk!

Update – ezt a levelet kaptam:

"Tisztelt Szarvas úr!

Olvastam a cikkét az Indexen a művészek és az ő nyugdíjuk témában. Nyugdíjas grafikusművész vagyok és egy kicsit finomítanám a valódi mesét.
30 évig a Művészeti Alapon keresztül mint "egyetlen törvényes kifizetési lehetőség" kaptam a tiszteletdíjaimat amiből eleve vonták az szja-t és az nyugdíj járulékot.Amikor nyugdíjkorú lettem és kértem a nyugdíj megállapítást meg is tették kb 80.000 Ft összegben. Ezek szerint legalább ennyit le is vontak a 30 év alatt.
Volt egy vállalkozásom is, egy design stúdió ahol mint vállalkozó a felvett fizetésem után 20 évig fizettem az összes járulékot. Itt is megállapítottak kb 80.000 forintot. Az első nyugdíj kiutalásom így 160,000 Ft lett.

És ekkor jött a mohó farkas a mesében: azonnal kaptam egy levelet a NyFI-től hogy egy valamilyen rendelet szerint ez nekem túl sok ezért a művész nyugdíjam felét inkább nem kapom meg!!!
Azóta is így megy. 3 éve harap le minden hónapban 40.000 Ft-ot a farkas a megdolgozott és befizetett pénzemből. (Mindezekről papírom van)

Azt hiszem el kellene ide egy vadász.

Üdvözlettel
András
grafikusművész"