MENÜ
2019. július 22.
Magdolna
A jövő akkumulátora

A jövő akkumulátora

24.hu

Ahogy technológiánk fejlődik, egyre több területen kapnak szerepet az akkumulátorok.

Az energiatárolók azonban egyelőre nem fejlődnek elég gyorsan, ráadásul az ökológiai lábnyomuk is igen jelentős. Éppen ezért rengeteg mérnökcsapat dolgozik azon, hogy fenntarthatóbb akkumulátorokat hozzanak létre.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, a NASA Jet Propulsion Laboratory és a Honda csapatának most sikerült megalkotniuk egy fluoridalapú eszközt, amely a lítiumion-akkumulátorok alternatívájává válhat – írja a Futurism. A Victoria K. Davis, a Jet Propulsion Laboratory és a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett csoport szerint akkumulátoruk tízszer több energiát képes tárolni, mint a hagyományos eszközök.
Fluoridalapú akkumulátorokat már korábban is létrehoztak, működésükhöz azonban eddig meglehetősen magas, nagyjából 150 Celsius-fokos hőmérsékletre volt szükség. A szakértők szerint az új eszköz ezzel szemben szobahőmérsékleten is tökéletesen használható.
Christopher Brooks, a Honda Kutatóintézet munkatársa úgy véli, a fluoridalapú energiatárolók igen ígéretesek. Az efféle eszközök a lítiumion-akkumulátorokkal ellentétben nem melegednek túl, ráadásul kevésbé szennyezőek.