MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A hollandok 30 km/h-ra csökkentik a megengedett sebességet lakott területen belül

A hollandok 30 km/h-ra csökkentik a megengedett sebességet lakott területen belül

vezess.hu

Az ország egész területén a belterületi „alap” sebességhatár 30 km/h lesz.

A holland képviselőház jóváhagyta azt a tervet, amely szerint lakott területen belül az általános sebességhatár a jelenlegi 50 helyett 30 km/h legyen.

Az ország egész területén a belterületi „alap” sebességhatár 30 km/h lesz. Ugyanakkor a megengedett legnagyobb sebesség egyes helyeken „sebességkorlátozás” jelzőtáblákkal növelhető, amennyiben az út és a forgalom jellege azt lehetővé teszi, és a nagyobb haladási sebesség nem jár a közlekedésbiztonsági kockázatok aránytalan növekedésével.

Az intézkedés célja a halálos áldozatok számának csökkentése, az élhetőbb lakókörnyezet megteremtése, valamint a környezetbarát közlekedési módok ösztönzése. Az új szabályozással a kerékpárosok és a gyalogosok magasabb szintű védettsége valósulhat meg. 50 km/h-s elütési sebesség esetén a halálozási kockázat 20 százalékos, míg 30 km/h esetén mindössze 3 százalék.

A hollandok számára követendő példa Helsinki és Oslo, ahol már bevezették a korlátozást, és ennek is köszönhetően tavaly egyetlen ember sem veszítette életét a két észak-európai főváros útjain.

Az új holland intézkedés bevezetésének egyelőre nincs konkrét dátuma.