MENÜ
2019. június 26.
János, Pál
A hiányszakmák tanulására ösztönöznek

A hiányszakmák tanulására ösztönöznek

hirado.hu,

Akár harmincezer forint ösztöndíjat is kaphatnak havonta azok a diákok, akik hajlandók hiányszakmát tanulni.

A Tessedik Sámuel Agárszakképzési Koncepció finomhangolásáról tárgyal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az általa fenntartott szakiskolákkal és helyi kamarákkal. A módosításokat már jövőre életbe léptethetik. A képzések jobban igazodnak majd a munkahelyi elvárásokhoz is, ez pedig hozzájárulhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megerősítéséhez is. 

A kormány még áprilisban fogadta el a Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepciót, hogy segítségével megerősítsék a duális képzést, és a tanulók valódi gyakorlati tudással kerüljenek a munkaerőpiacra. "A terv alapköve az, hogy az agrár- és élelmiszer-gazdasági ágazat sajátosságainak, igényeinek figyelembevételével valósuljanak meg a szakképzések Magyarországon, és hogy komoly tudást adjanak azoknak az őstermelőknek, akik már az agráriumban dolgoznak, még sincs szakirányú képzettségük" – magyarázta el a Helyi Híradóknak az agrárképzésért felelős helyettes államtitkár, Román István.

Szakmát ingyen

Egy 2011-es felmérés szerint a magyarországi gazdálkodók szakmai tudás és gyakorlati ismeretek szintjén is a 19. helyet foglalják el az EU akkori, 27 tagállama közül, ez a különbség pedig komoly versenyhátrány. A Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció erre a problémára is megoldást kínál, hiszen a szakképzési törvény módosítása miatt lehetővé vált, hogy a második szakmáját szinte bárki ingyenesen megszerezhesse.

Több lesz a hiány-szakképesítés

A koncepció keretében a jövő tanévtől a kormány tízről húszra emeli a hiány-szakképesítések számát – ebből négy kapcsolódik az agráriumhoz. Aki ezek egyikét tanulja, tíz- és harmincezer forint közötti összeget is kaphat ösztöndíjként havonta.

Nincs korhoz kötve, nem kell nyelvvizsga

Az új szakképzési rendszerbe való bekapcsolódás nem korhoz kötött, és a felvételnek nem feltétele a nyelvvizsga sem. Aki szakiskolába szeretne járni, annak az általános iskolai végzettséget kell igazolnia. Aki technikusnak képezné magát, annak érettségire van szüksége, hogy felvételt nyerjen. Nappali képzésre a 25 év alattiak jelentkezhetnek, az idősebbek pedig esti vagy levelező képzésen vehetnek részt.