MENÜ
2021. március 1.
Albin
A heréről nevezték el az avokádót

A heréről nevezték el az avokádót

index.hu

Az avokádó magyar neve helyesen heregyümölcs lenne.

A trópusokon termő avokádó különleges, vajszerű állagú gyümölcshúsában sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint találunk, ám a neki tulajdonított vágyfokozó jelleget nem annyira a beltartalmának, hanem inkább a különleges formájának köszönheti, ami mellett a Közép-Amerikában élt őslakosok se mentek el szó nélkül.

Az avokádó a spanyol aguacate szóból származik, ezt viszont az amerikai hódítók vették át a navatl nyelven beszélő indiánoktól. Ez az azték nyelvcsalád déli ága, manapság körülbelül másfélmillióan használják, leginkább Mexikó déli területein. 

Navatl nyelven āhuacatl néven emlegetik a gyümölcsöt, és ugyanezt a szót használják a herére.

A britek azonban csavartak egyet a gyümölcs elnevezésén. Az első ismert írásos emlék az avokádóról 1697-ből származik a Wikipedia szerint, és akkor "avogato pear", vagyis avogato körte néven jegyezték le a nevét. Ebből alakult ki később az alligátorkörte elnevezés, szintén a formája és az elterjedtebb fajták rücskös zöld héja miatt.

Több nyelven az avokádó az ügyvéd szó nagyon hasonló alakját vette fel. A franciák ma is az avocat szót használják rá, a németek, a dánok és a hollandok azonban már elvetették a korábbi advogato-Birne, advoket-pære és advocaatpeer szavaikat, és ma már ők is inkább a nemzetközi avocado szót használják.