Tam_Bau
MENÜ
2019. január 21.
Ágnes
A győztesek agresszívak és mosolyognak

A győztesek agresszívak és mosolyognak

portfolio.hu

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Mint minden futball-világbajnokság előtt, most is elkészítették modelljeiket a nagy elemzőházak, hogy kiderítsék, ki nyerheti meg a foci vb-t. A tippek között van minden, Brazília, Németország, Franciaország is lehet végső győztes, de a spanyolok vagy a portugálok is odaérhetnek az első helyre. Az elemzőcégek track recordja egyébként nem túl fényes, úgyhogy érdemesebb talán a FIFA videojátékok készítőjét, az EA Sports tippjét figyelni, ők a 2010-es és a 2014-es világbajnokot is eltalálták.

Goldman Sachs: Brazília

Az elemzőház 200 ezer statisztikai modell eredményeit elemezte ki, ebbe nem csak csapatok, de játékosok adatait is felvitték, elemezték a csapatok előző meccseit és 1 millió szimulációt futtattak le az oroszországi tornára. A modell eredménye: a braziloknak van a legnagyobb esélye a végső győzelemre 18,5 százalékos eséllyel, őket a franciák (11,3%), a németek (10,7%) a portugálok (9,4%) és a belgák (8,2%) követik. Érdekes, hogy az egyik nagy favorit, Spanyolország 5,7 százalékos végső győzelmi eséllyel csak a 8. a listán, őket még az örök reménységnek számító, emberemlékezet óta semmit sem nyerő Anglia is megelőzi a listán. A Goldman egyébként már a 2014-es vb-re is azt jósolta, hogy a brazilok nyerik (sőt azt jelezték előre, hogy a brazilok 3-1-re nyernek az argentinok ellen), a 4 évvel ezelőtti vb-n azonban a németek 7-1-re gázolták el a brazilokat, akik így nem jutottak el a döntőig.

UBS: Németország

Az elemzőház 18 elemzője dolgozott azon az előrejelzésen, amelyet 10 ezer számítógépes szimuláció alapján készült, kiértékelve a vb-n résztvevő csapatok korábbi világbajnoki teljesítményét és a selejtezőkön nyújtott eredményeket. A végeredmény: Németország a legesélyesebb a végső győzelemre 24 százalékos valószínűséggel, őket a brazilok (19,8%) és a spanyolok (16,1%) követik. A szerzők megjegyzik, a németek és a brazilok útja relatíve könnyű a csoportmeccsek alatt, míg a spanyoloknak nehezebb lesz a dolguk, ha tovább akarnak jutni a csoportból, hiszen például az Európa bajnok Portugálokkal is találkoznak. A UBS kisebb meglepetésre az angolokat (8,5%) hozta be negyedik helyre, őket a franciák (7,3%), a belgák (5,3%), az argentinok (4,9%) és a portugálok (3,1%) követik. A Goldmanhoz hasonlóan egyébként a UBS is a brazilokat hozta ki a 2014-es vb győztesének, a 2016-es franciaországi eb-n pedig a házigazdákat jelölték meg végső győztesként, miközben a tornát a magyar csapattal fantasztikus 3-3-as csoportmeccset játszó portugál csapat nyerte meg.

Commerzbank: Németország

A második legnagyobb német bank elemzői évtizedekre visszamenően elemeztek adatokat, többek között a korábbi vb-ken lőtt gólok számát, a világranglistás helyezést, és a korábbi tornákon elért eredményeket is figyelembe vették, minden idei vb-meccsre 10 ezer szimulációt futtattak le. Ezek alapján a Commerzbank szerint a 2014-es után az idei foci vb-t is a németek nyerik, erre 18 százalék az esélye a német csapatnak, a braziloknak kevesebb, mint 13 százalék az esélye, a további helyeken pedig Spanyolország, Argentína és Franciaország áll.

Nomura: Franciaország

A Nomura nemzetközi elemzőcsapata a portfólióelméletet, a hatékony piacok elméletét is bevetette, és historikus adatok elemzésével arra jutottak, hogy a franciák lesznek a világbajnokok, miután megverik a döntőben a spanyolokat, a harmadik helyre pedig a brazilokat tették.

Danske Bank: Brazília

A legnagyobb dán bank elemzői nem csak a csapatokkal és a játékosokkal kapcsolatos statisztikákat, de gazdasági faktorokat, például az egy főre jutó GDP-t is figyelembe vették a több tízezer szimuláció során. A Danske szerint a brazilok nyerik a vb-t, az esélyük 17 százalék a végső győzelemre, őket az argentinok és a németek követik 12-12 százalékkal, a spanyolok, a franciák és a belgák esélye pedig 7 százalék, hogy megnyerjék az oroszországi vb-t.

Innsbrucki Egyetem: Németország

Bár nem elemzőházról van szó, az osztrák egyetem azért került a listánkra, mert az osztrák egyetem statisztikusai olyan modellt építettek a vb-re, amiben a fogadóirodák oddsaiból képzett konszenzust veszik alapul. A modellből brazil-német döntő jött ki, ennek valószínűsége 5,5 százalék, és ha valóban ez a párosítás jön össze a végén, akkor ott már nagyon fej-fej mellett lesz a két csapat, annak a valószínűsége, hogy a brazilok legyőzik a németeket 50,6 százalék. A végső győztes Brazília lehet, aminek a valószínűsége 16,6 százalék, miközben a német tornagyőzelem esélye csak 15,8 százalék, őket Spanyolország (12,5%) és Franciaország (12,1%) követi, a legvalószínűbb elődöntő-párosítások: brazil-francia, német-spanyol. A vb-rendező, Oroszország esélye a végső győzelemre csupán 2,1 százalék. Az egyetem szakemberei egyébként egész jól jósolják meg a futballtornák kimenetelét, helyesen jelezték előre például azt, hogy a 2010-es vb-t Spanyolország nyeri, és a 2014-es brazil vb négy elődöntőséből hármat is jól eltaláltak.

EA Sports: Franciaország

A népszerű videójátékban, a FIFA 18-ban elérhető összes adatot felhasználva a játék készítője, az EA Sports lefuttatott egy szimulációt a vb-re, aminek az lett az eredménye, hogy a döntőben Franciaország legyőzte Németországot, és hogy még teljesebb legyen a francia siker, a spanyol Iscóval megosztott első helyen ugyan, de a francia Griezmann lehet a torna gólkirálya. Az EA Sportsnak egyébként kiemelkedő a track recordja, a 2010-es vb-re a spanyolokat, a 2014-esre pedig a németeket hozták ki győztesnek, mindkétszer telibe találták a végeredményt!

+1: Toulouse School of Economics

A francia felsőoktatási intézményben nagyon ráérhetnek, ugyanis kielemezték 1970 óta a világbajnokságokon szereplő csapatok Panini matricáit. A konklúzió: azok a csapatok, amelyeknek a játékosai a focis matricákon vidámak vagy agresszívek voltak, jobban teljesítettek a vb-ken. Szóval irány a trafik, a tuti tippekhez elég csak megnézni a matricákat.