MENÜ
2021. október 21.
Orsolya
A fürdőző gyermek helyett az okostelefont figyelik

A fürdőző gyermek helyett az okostelefont figyelik

hvg.hu

Egyre több gyerek fullad vízbe a szülők okostelefon-függősége miatt.

A vízi mentők szerint a szülők nem figyelnek oda, míg a kicsik a vízben játszanak, ráadásul egyre több az olyan gyerek, aki nem tud úszni.

Csak ebben az évben már több mint 300 ember fulladt vízbe Németországban. A balesetek nagyobb része strandokon, vagy kijelölt fürdőhelyeken történt, az áldozatok között egyre több a gyerek – a helyi vízimentők szerint azért, mert a szülők nem figyelnek oda rájuk.

Az ország vízimentő-szövetsége szerint a legtöbb esetben a szülők azért nem tudják, gyermekük éppen mit csinál a vízben, mert mobiltelefonjukkal vannak elfoglalva, ennek következtében sokszor elvesztik szem elől a kicsiket.

Túl kevés szülő és nagyszülő fogadja meg azt a tanácsot, hogy tegyék le a telefonjukat, amíg gyermekük vagy unokájuk a vízben van. A felnőttek sokszor úgy gondolnak a medencére, mintha az egy gyermekmegőrző lenne, és nem figyelnek oda a kicsikre – mondja a szövetség szóvivője. A The Guardian szerint ugyanakkor nem csak ezzel van probléma: a német iskolák is egyre kevesebb időt és pénzt szánnak a korábban oly népszerű úszásoktatásra. Ráadásul sok esetben a szülő sem ér rá azzal foglalkozni, hogy a gyermek megtanul-e biztonságosan úszni.

A lap szerint ugyanakkor a felnőttek esetében más a helyzet: ők általában nem azért kerülnek bajba, mert nem tudnak úszni, hanem mert nem veszik figyelembe a víz hőmérsékletét, vagy éppen nem mérik fel a vízmélységet, mielőtt a vízbe ugranának.