MENÜ
2020. május 25.
Orbán
A falusi csok feltételei

A falusi csok feltételei

hvg.hu • fotó: forrasradio.hu

Július 1-jén indul a program, csaknem 2500 településen vehetik fel a támogatást a gyerekes családok.

A falusi csok támogatást az úgynevezett preferált kistelepüléseken lehet igénybe venni, ezekből 2486 van az országban.

Megjelent a Magyar Közlönyben a falusi csokról, vagyis hivatalos nevén „a Magyar falu program megvalósulása érdekében használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető családok otthonteremtési kedvezményéről” szóló kormányrendelet.

A lakásvásárlási támogatást az úgynevezett preferált kistelepüléseken lehet igénybe venni, ezekből 2486 van az országban. A felsorolás erről a linkről tölthető le. A program július 1-jén indul, és a támogatásra vonatkozó kérelmet 2022. június 30-áig nyújthatják be a családok.

A cél a falusi ingatlanok korszerűsítése is egyben, használt lakás vásárlása esetén vállalni kell a felújítást is, de lehet meglévő ingatlan felújítására is fordítani a csokot.

Lakóingatlan vásárlásánál egy gyerek esetén legfeljebb 600 ezer, két gyereknél 2,6 millió, három vagy több gyereknél 10 millió forint igényelhető. Ha csak bővíteni vagy korszerűsíteni szeretne a család, akkor ezeknek az összegeknek a fele a limit.

A támogatásokhoz igazolni kell, hogy legalább az egyik szülő egy éve folyamatosan tb-biztosított vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanul, emellett büntetlen az előélete. A 10 milliós csokhoz kétéves munkaviszony kell, amelyben maximum 30 napos megszakítás lehet, és a közmunka ebbe nem számít bele.

Ez egyébként azt jelenti, hogy emiatt a munkanélküliek mellett a közmunkások nagy része is elesik a támogatástól.