MENÜ
2019. május 21.
Konstantin
A Faluprogram az egyházaknak hoz a legtöbbet?

A Faluprogram az egyházaknak hoz a legtöbbet?

hvg.hu

Templomra nem, de imaház, plébánia felújítására pályázhatnak a faluprogramban.

A forrásokra egyházak és önkormányzatok is jelentkezhetnek, de ha mindkettő pályázik egy faluból, akkor ott az egyházak élveznek előnyt.

Templomra és úti kőkeresztre nem ad ebből a forrásból pénzt a kormány, de plébániákra, parókiákra, imaházakra lehet költeni. Megjelent a Magyar Falu Program, a települések számára nyitott 75 milliárd forintos keret pályázatainak kiírása a kormányzati portálon. Összesen 150 milliárd forintot költenek az idén az ötezer fő alatti településekre. (Van olyan városi rangot kapott település, ahol nincs ötezer lakos.) Ennek az összegnek a felére pályázhatnak az önkormányzatok, illetve a feltételeknek megfelelő önkormányzati társulások. A kormányzati portálon egyelőre két forrás felhasználására írták ki a pályázatot: egyházi ingatlanok felújítására, illetve az önkormányzati közösségi terek korszerűsítésére lehet pályázni, valamint pénzt igényelhetnek programokra, vagy az utóbbiakat levezénylő munkavállalók bérére. Az ingatlanokra 15 millió forint, a programokra 5 millió, míg a bérekre 3 millió forint igényelhető, így egy-egy pályázatban összesen 23 millió forint hívható le.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjút, ebből az is kiderül, hogy ha egy településről az önkormányzat és az egyház is bead pályázatot, akkor ott előnyt fog élvezni az utóbbi, de az államtitkár szerint ebből nem lesznek konfliktusok.

„A kormánybiztos szerint a megkülönböztetés nem okoz majd feszültséget, mert a pályázó kistelepülések esetében a polgármester és a helyi plébános, lelkész között élő kapcsolat van, adott esetben a polgármester akár tagja is az egyházközségnek, így a kommunikáció adott a felek között.” – írja a lap.

A következő körben a háziorvosi praxisoknak lehet majd megágyazni: rendelőket, szolgálati lakásokat lehet felújítani, de lesz forrás eszközök beszerzésére is. A pályázatokat folyamatosan írja majd ki a Miniszterelnökség.